Így is lehet mezőgazdasági gépeket bérelni: erre a megoldásra kevesen gondolnak

agrarszektor.hu
A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is stagnálnak az IT beruházások, a tartós bérleti konstrukció azonban óriási növekedésnek indult. Ugyanakkor azt csak a cégek közel 18 %-a tudta, hogy mezőgazdasági és építőipari gépeket illetve szoftvereket is lehet tartós bérelni, és csaknem 14 %-a vélte úgy, hogy robottechnológiai eszközök operatív lízingje is lehetséges.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megkérdezett vállalatvezetők 63%-a úgy gondolja, hogy stagnálni fog 2020-ban IT beruházásuk, azonban 36% kismértékű vagy jelentős fejlesztéseket szeretne - derül ki a Rentasystem 120 cégvezetőt megkérdező felméréséből, amelyben az is jól látszik, hogy az elmúlt két év megtorpanása után idén ismét látványosan nő az érdeklődés a tartósbérlet iránt. A megkérdezettek 59%-a az árbevétel 1-2%-t költötte 2018-ban IT eszközökre, kis százalékuk azonban az árbevétel 3-10%-át is hajlandó volt IT beruházásra fordítani. 2020-ban a KKV-k 34%-a 2 millió forint alatt tervez befektetni, míg a többség 5-10 millió forint között kíván IT eszközöket finanszírozni. A cégvezetők jelentős része szerint a beruházások stagnálni fognak, de a kis mértékű IT beruházások iránti szándék az előző évhez képest 20%-al nőtt.

A korábbi évekhez hasonlóan főként munkaállomásra és szerverre (21%), informatikai biztonságra (13%), mobileszközökre (12%) költenek a cégvezetők. Tavaly a megkérdezett nagyvállalatok 12%-a azt válaszolta, hogy tervez autóflotta fejlesztést 2019-ben, ez az érték idén sem változott, a cégvezetők továbbra is nyitottak az autóflotta és az egyéb gépi berendezések esetében finanszírozói közreműködés igénybevételére.

A megkérdezett vállalatok 15%-a 2 millió forint alatt tervez gépek és egyéb berendezésekre beruházni, 4,2% 2-5 millió forintért, 8,3% 5-10 millió forintért, 7,5% 10-25 millió forintért, 2,5% pedig 25-50 millió forintért tervez költeni. Ugyanakkor csak 5,8% tervez 50 millió forint feletti értékben beruházni gépekre, egyéb berendezésekre.

Forrás: Getty Images
Csak a cégek 17,8% tudta, hogy mezőgazdasági és építőipari gépeket és szoftvereket is lehet tartós bérelni, és 13,9% vélte úgy, hogy robottechnológiai eszközök operatív lízingje is lehetséges.

Ennél is kevesebben tudták, hogy akár orvosi eszközöket, valamint LED világítástechnikai eszközöket is lehet bérelni. Tavaly a megkérdezettek 70%-a a készpénzzel kívánta leginkább finanszírozni IT eszközeinek beszerzéseit, idén már csak a vállalatok 46%-a gondolja úgy, hogy ez a legjobb finanszírozási forma, ami igen jelentős elmozdulás, és a gazdasági szereplők viselkedésének rugalmasabbá válását markánsan jelzik. Autóbeszerzés esetén már csak a megkérdezettek 30%-a részesíti előnyben a készpénzes finanszírozást, 16% a lízingre, 10% pedig a tartós bérletre esküszik.

Itthon továbbra is kevesebben gondolnak a tartós bérletre, mint a Magyarországnál fejlettebb európai országokban, de ez betudható annak, hogy a cégvezetők 40%-ának nincs teljes körű információja a tartós bérletről.

33% egyáltalán nem tájékozott az informatikai tartós bérlet kapcsán, a megkérdezettek mindössze 27%-a van tisztában a fontos tudnivalókról. A vállalatok 38%-a tavaly azt felelte, hogy semleges a gazdasági kilátásokat illetően, idén ez az érték 30%-ra csökkent, míg 12% nagyon pozitív volt a gazdaság alakulását tekintve (2018-ban csupán 9%). A legtöbben (21%) szakmai hozzáértés alapján választana szolgáltatót, és előnyben részesítik, ha IT berendezések, autók, egyéb gépek és egyéb berendezések finanszírozását is kézből vehetik igénybe, 17,2% pedig a stabil szolgáltatói hátteret tartja fontosnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?