Itt a bejelentés: vadiúj fejlesztést dob piacra a KITE

Itt a bejelentés: vadiúj fejlesztést dob piacra a KITE

agrarszektor.hu
Nagy bejelentést tett a KITE Zrt. az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. Az elmúlt év során már többször jelezték, hogy alapjában készülnek megváltoztatni a precíziós gazdálkodás jövőjét. A rendezvényen nagyszabású, gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2020-ban fogják elindítani saját fejlesztésű Precíziós Gazdálkodási Rendszerüket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eseményt Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki az egybegyűltek üdvözlése után elmondta, hogy a KITE Zrt. missziója az évek során semmit sem változott, továbbra is a mezőgazdasági termelést szeretnék segíteni komplex megoldásokkal a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálta a precíziós gazdálkodás bevezetése a 2010-es évek elején, valamint az is, hogy az elmúlt öt évben öt új szolgáltatást vezettek be, a szervíztevékenység fejlesztésétől kezdve az informatikai, információtechnológiai fejlesztésekig.

Nincs az a pénz, amit ne lehetne IT fejlesztésekre költeni

 - mondta Szabó Levente.

A vállalat vezérigazgatója szerint ezek a folyamatos előrelépések tetőznek most be az eseményen bemutatandó új rendszerrel, mely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

Kép forrása: KITE Zrt.

Mielőtt még bemutatták volna a már emlegetett rendszert, Balogh Viktor Ferenc, a vállalat marketing igazgatója mondott néhány szót az informatika és az agrárium összefonódásáról. Balogh Viktor Ferenc elmondta, hogy a történelem során az agrárium és az informatika egészen az 2010-es évig szoros összefonódásban létezett, azóta viszont annyi új adat képződik folyamatosan, hogy azzal se az információtechnológia, se az agrárium nem tudott mit kezdeni egy ideig. Mostanra viszont már tudjuk fogadni, kezelni és feldolgozni ezt az adattömeget, és képesek lettünk arra, hogy egy adott cél, jelen esetben a precíziós mezőgazdaság szolgálatába állítsuk. Ugyanakkor van itt egy dilemma, amit fel kell oldani.

A precíziós gazdálkodás nem egy dobozolt termék, nem lehet megvásárolni. Többéves fejlesztési folyamat, rengeteg változóval, amiknek egymásra kell épülniük. Egy IT megoldásnak viszont dobozoltnak kell lennie

 - mondta Balogh Viktor Ferenc.

A marketing igazgató végül elmondta, hogy arra van szükség, hogy az IT megoldások és a precíziós rendszerek egységben legyenek kezelhetőek. A KITE Zrt. és partnerei úgy érzik, most ért el oda a fejlesztése, hogy piacra lehessen lépni vele.

A sajtótájékoztató leginkább várt felszólalását Hadászi László, a vállalat innovációs főigazgatója tartotta, aki arról beszélt, hogy bár 2010-ben megkezdődött a precíziós gazdálkodás elindítása, és 2011 végére elkészült az alaprendszer, 2017-re eljutottak oda, hogy jól haladt az egyes elemek precízióssá tétele, de ezek mind elszigetelt területek voltak. Ezeket rendszerszintre kell emelni, és be kellett ültetni a rendszerszemléletet a technológiába, és a meglevő tapasztalatok felhasználásával valami újat alkotni. Hadászi László elmondta, hogy egy jó rendszernek öt ismérve van:

  • kiterjeszthető nagy területre, nagy felületre (minden egyes technológiai területre) és folyamatosan fejleszthető
  • a működtetése ne jelentsen plusz költséget a termelőnek (pl. az adatgyűjtés)
  • a rendszer ingyen nyújtson hiteles adatokat a felhasználóknak (egy folyamat legyen az adatgyűjtés, a feldolgozás és a beépítés a gazdálkodási rendszerbe)
  • ne igényeljen plusz végzettséget a termelőtől (ne igényeljen több tudást, mint lehívni a mobilos alkalmazást)
  • többletjövedelmet termeljen

Hadászi László elmondta, hogy a KITE Zrt. 2019. végére eljutott oda, hogy gyakorlatilag készen van a PGR rendszer, a 2020-as év legfontosabb feladata ennek elindítása lesz. A rendszer alapvetően három lábon nyugszik: a precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain, valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain. Ebből a precíziós technológiák olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. A PrecZone egy digitális platform mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására. A precíziós gazdálkodás során nagy mennyiségű adat keletkezik. Ezek összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti. Ennek a tesztelése zajlik most. A PGR harmadik pillérje a Partner Profit Program, amely egy több éves szakmai tapasztalatok alapján lefektetett, a gyakorlatban bizonyított agronómiai, műszaki és informatikai tanácsadási rendszer, melynek célja a termelők részére a termelésben lévő többletjövedelem realizálása.

Kép forrása: KITE Zrt.

A sajtótájékoztató egy sajtóbejárással ért véget, amelynek során a KITE Zrt. osztályvezetői az AgrárgépShow pavilonjában kiállított gépek és berendezések bemutatásával demonstrálták, pontosan milyen precíziós megoldásokkal és újításokkal igyekeznek egyszerűbbé és gyümölcsözőbbé tenni ügyfeleik életét. Bemutatták a partnereik legújabb gépeit, így a John Deere traktorai, valamint a gyártó legnépszerűbb kombájnját és önjáró permetezőjét, de a Joskin, a Fliegl, a Rauch és a Köckerling eszközeit sem hagyták ki a sorból, ahogy a KITE saját fejlesztésű öntözőberendezését sem. A gépek és specifikációik ismertetésén túl a vállalat által kínált egyéb szolgáltatások, így a hitelezési, a biztosítási, a szerviz és a szakműhely szolgáltatások is bemutatásra kerültek.

(A címlapkép és a cikkben felhasznált többi kép a KITE Zrt. tulajdonát képzi.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?