2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Gépek

Itt a britek nagy ötlete: ezzel a furcsa robottal forradalmasítanák a növényvédelmet

Nagyszabású projekt indult annak kiderítésére, hogy a robotok bevetése a növénybetegségek észlelésében hogyan tudja egyszerre javítani és csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását. A most meghirdetett brit okos gazdálkodási kezdeményezés a SprayBot nevet kapta.
 
 

A projektet az Innovate UK finanszírozza, és részt vesz benne a Crop Health and Protection (CHAP), a Newcastle-i Egyetem, a Small Robot Company nevű brit agrotechnológiai startup, amely vállalkozás gyomirtó robotjairól már az Agrárszektor is beszámolt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze a növénybetegségek előrejelzési és kimutatási módszertanát, és a terepi robotokat a megfelelő adatokkal lássa el, hogy azok hatékonyabban tudják kijuttatni a gombaölő és a bio rovarirtó szereket – olvasható a Future Farming oldalán.

A projekt partnerei egy kutatásból indultak ki, amit a Harper Adams University készített, és amely szerint a jelenlegi mezőgazdasági rendszerben a felhasznált vegyszerek akár 95%-a is feleslegesen kerül kijuttatásra. A most indult hároméves megvalósíthatósági tanulmányban a Newcastle-i Egyetem a betegségek előrejelzéséért és diagnosztizálásáért lesz felelős, a Fotenix a növényekről történő képalkotásért és ezek elemzéséért, a Silsoe Spray Application Unit a növényvédő szerek kijuttatásáért, a Small Robot Company pedig a terepi robotokért.

Az Innovate UK 1,14 millió fonttal támogatta meg a SprayBot projektet, amiből a Small Robot Company 544 ezer fontot fordíthat a robotjai fejlesztésére. A SprayBot projekt céljai közt szerepel egy olyan rendszer létrehozása, ami képes észlelni és feltérképezni a növénybetegségeket, majd kijuttatni a megfelelő növényvédő szert, akár kis területeken is. A kezdeményezés megálmodói szerint a jövőben ez akár egyes növényeket, vagy ezek leveleit is jelentheti majd.

A Small Robot Company szerint a mikropermetezés megváltoztathatja a gazdálkodást, mivel a szabályozók egyre nagyobb nyomást helyeznek a gazdákra, akik kezdenek kifogyni a lehetőségekből. A cég közleménye szerint ez a projekt elhozhatja a foltkezelő növényvédő szerek új generációját, csökkentheti a költségeket és nagyban csökkentheti a mezőgazdaság biológiai sokféleségre gyakorolt hatását. A vállalat reméli, hogy a kifejlesztett technológia értékes eszközt ad majd a gazdáknak a fenntartható gazdálkodáshoz, valamint segíteni fogja a biológiai anyagok és más, integrált kártevő-kezelési technikák elfogadását.

(A cikkben szereplő képek a Small Robot Company tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben