Itt van a robot, amelyik már egyenként gondozza a növényeket (fotó)

agrarszektor.hu
Olyan robotot fejlesztett ki egy brit startup cég, amely képes megkülönböztetni egymástól a szántóföldi növényeket, így például a búzát a többi gabonafélétől. A "Wilma" elnevezésű robot alkalmas arra, hogy minden egyes kikelt növényt akár külön-külön is gondozni lehessen a szántóföldeken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy brit startup szerint jövedelmezőbbé válhatnak a gazdaságok, ha a mai traktorok helyett robotokat használnak. A robotok ugyanis sokkal nagyobb teljesítményre és pontosságra lehetnek képesek, így pedig javíthatók a termésátlagok és minimalizálható lehet a kemikália-felhasználás is. A brit cég  "Wilma" névre keresztelt robotja valójában intelligensen és önállóan működő szántóföldi növénytermesztési rendszerként működik.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz az egyre több gazdaságban hódító precíziós gazdálkodás, szó lesz az előnyeiről és buktatóiról egyaránt, de a témáról szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevő szakértők azt is megvitatják majd, mi alapján érdemes dönteni a precíziós eszközök bevezetésekor. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A robot minden döntést nagy mennyiségű adat alapján hoz meg, és olyan kifinomult operációs rendszerrel működik, amely képes a termény és a talaj megfigyelésére, illetve gondozására is. Így lehetővé válik, hogy a szántóföldeken minden egyes növényt külön-külön lehessen gondozni úgy, hogy ne keletkezzenek jelentős vezsteségek. "Wilma" több kisebb robotot is irányít, az ő feladatuk, hogy permetezzék, illetve ellássák megfelelő tápanyaggal a növényeket.

A kifejlesztett technika észreveszi a földből kikelő valamennyi gabonaszálat, illetve a károsítók legkisebb, növényeken tapasztalható jeleit is. A megfigyelések után elemzi az adatokat, és meghatározhatja a javítóintézkedéseket is. A fejlesztési eredmények ma már azt is lehetővé teszik, hogy a robot a búzát megkülönböztesse az egyéb gabonaféléktől is - derül ki a nemzetközi híradásokból.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03