2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Gépek

Kritikusan alacsony szinten a gabonakészletek

A FAO felfelé, 2,216 milliárdról 2,229 milliárd tonnára módosította a világ idei gabonaterméséről korábban közzétett előrejelzését, miután több országban jobbak lettek a vártnál a betakarítási eredmények.
 
 

Ennek ellenére a világ gabonapiaca változatlanul szűkös lesz, mert a fogyasztás nagyobb, mint a termelés, ami miatt tovább csökkennek a világ gabonakészletei. A rossz időjárás hatását az idén számos terménynél enyhíteni lehetett a raktárkészletek mozgósításával, de jövőre ezt nem lehet folytatni, ha ismét rossz lesz a termés.

A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén, búzából például a FAO számításai szerint a globális tartalék 181 millió tonnára csökkenhet az év végére, ami 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A szokásosnál kisebb termésről szóló nemzetközi hírek, és a spekulációs vásárlások felhajtották a gabona árát a nyáron a világ meghatározó árutőzsdéin.

Szeptember második felében aztán ismét megindultak felfelé a gabonaárak a korábban vártnál kevesebb jövő évi termésre vonatkozó előrejelzések hatására. Időközben mérséklődtek az árak, a korrekció azonban átmeneti, elemzők szerint arra lehet számítani, hogy hamarosan folytatódik az emelkedés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben