2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Gépek

Már nem kell sokat várni, hogy ilyen repülő drónok szedjék a fáról a gyümölcsöket

A drónok mostanra egyre inkább megszokottá válnak a mezőgazdaságban, legyen szó a talajminőség elemzéséről, a növények egészségi állapotának felméréséről, az öntözési rendszerek felügyeletéről, illetve növényvédemi feladatokról. Kutatók már azt is vizsgálják, hogyan lehetne a drónokat felhasználni az ültetési és vetési folyamatokban. A növénytermesztésnek azonban egészen mostanáig volt egy olyan területe, a betakarítás, amelynél senki nem gondolta, hogy drónokra lenne szükség. Egészen mostanáig.
 
 

A drónok betakarításra való felhasználása egy olyan ötlet, amin mindenképp megéri elgondolkodni, olvasható a Future Farming oldalán. Ezek a könnyű kis repülő robotok ugyanis egyáltalán nem károsítják a talajt, ellentétben a nagy és nehéz kombájnokkal és szállítójárművekkel. Emellett egyre nagyobb az igény a betakarítások automatizálására. Már csak az ágazatban tapasztalható állandó és idényjellegű munkaerőhiány miatt is.

A drónok gyümölcsök betakarításban való alkalmazhatóságát illetően már zajlanak kutatások. A választás logikus, hiszen a különféle gyümölcsök szüretelése még kevésbé automatizált és nagyon munkaigényes. A jelenleg rendelkezésre álló szüretelőgépek pedig gyakran kárt okoznak a termésben, mivel a működésük következtében a gyümölcsök a földre hullanak.

Ennek a problémának a kiküszöbölésére már indultak úttörő projektek. Az izraeli startup, a Tevel Aerobotics Technologies például olyan önállóan dolgozó drónokon dolgozik, amelyek egy egy méteres mechanikus fogókarral vannak felszerelve, amivel képesek a gyümölcsök leszedésére, a gyérítésre, illetve a gyümölcsösben elvégzendő metszési feladatokra is. A Tevel által kifejlesztendő betakarító-drónok mesterséges intelligenciával is fel lesznek szerelve. Ez teszi majd lehetővé számukra, hogy azonosítani tudják az egyes gyümölcsfajtákat, azok hibáit és a gyümölcs érettségét. Noha a drón aktuális változata még csak az alma- és narancsszedésre alkalmas, a Tevel szeretné úgy fejleszteni a gépet, hogy az további gyümölcsök betakarítását is el tudja végezni, így például a mangóét és az avokádóét.

Mindeközben Új-Zélandon a Newton Research Labs is többféle önjáró gyümölcsszedő robot fejlesztésén dolgozik, köztük repülő betakarítókén is. A vállalkozás célja az, hogy olyan drónokkal rendelkezzenek, amelyek éjjel-nappal képesek dolgozni a gyümölcsösökben.

A drónok tehát a közeljövőben fontos szereplőivé válhatnak a gyümölcsök betakarításának. A mezőgazdasági haszonnövények esetében, mint például a gabonaféléknél, hagymaféléknél és gumósoknál azonban még várni kell ezekre a lehetőségekre. Ami hatalmas kár, mivel a talaj összetömörödése egyre komolyabb gondot jelent ezeknek a növényeknek a termesztésénél. A gazdák abban reménykedhetnek, hogy a gyártók hamarosan előrukkolnak a könnyű, programozható és teljesen önjáró betakarító- és szállítójárművekkel, amelyek nem károsítják annyira a talaj struktúráját, mint a mostaniak.

(A cikkben szereplő képek a The Times of Israel tulajdonát képzik, a videó pedig a Tevel Aerobotics Technologies tulajdona.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!