2019. március 26. kedd Emánuel

Hírek - Gépek

Mire képes egy jó szemenkéntvető?

Egy jó vetőgép akár 12 km/ha-os sebesség mellett is pontosan tartja a tőtávot, figyeli a vetési hibákat, képes különféle vetőmagokat többféle technológiában, precízen elhelyezni. Néhány példát megosztunk az agrárszektor.hu olvasóival.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Szemenkénti vetőgépeknek azokat vetőgéptípusokat nevezzük, amelyek a tőtávolságok pontos betartása miatt a vetőmagokat talajba helyezés előtt egyenként kezelik: kiválasztják a maghalomból, megfogják és szabályozott rendben, egyenként továbbítják egészen a talajig.

Monoshox NG Plus M (Forrás: monosem.com)

Mit várunk el tőlük?

Először tisztázzuk a feladatukat: nyissanak megfelelő mélységű és tisztaságú vetőbarázdát, fogják meg a magot, helyezzék azt el a földben a megkívánt tőtávolságra és mélységbe, fedjék be a magokat, tömörítsék kellő mértékben felettük a talajt. Legyenek képesek többféle vetőmagot (pl. kukorica, napraforgó, repce, cukorrépa) az előírt hektáronként tőszámmal elvetni. Emellett lehetőséget biztosítsanak növényvédő- és növénytápláló szerek vetéssel együtt történő kijuttatására. Amennyiben a fenti alapfeladatoknak megfelel egy vetőgép, a vetésminőségi követelményeket is teljesítenie kell. Ezeket növényfajonként magyar szabvány írja elő (MSZ 19104/1-1979).

Ezek a legfontosabb elvárások:

 •   tegye lehetővé a 45-76,2 cm közötti sortávolság beállítását,
 •  a tőtávolság 5-40 cm között állítható legyen,
 •  a vetésmélység 3-10 cm között szabályozható legyen,
 •  a beállított, hektáronkénti kivetendő magmennyiségtől max. 3%-ban térhet el,
 •  a kettős vetések és a kihagyások mértéke max. 5% lehet,
 •  az elvetett magvak minimum 60%-a az előírt tőtávolság 20%-os környezetében legyen,
 •  a beállított vetési mélység ±1 cm-es sávjában legyen az elvetett magvak 95%-a
 •  a magsérülések aránya mechanikus szerkezeteknél max. 1%, pneumatikaus szerkezeteknél max. 0,2%,
 •  műtrágyát 50-200 kg/ha, granulátumot 5-50 kg/ha dózisban legyen képes kijuttatni,
 •  4-12 km/h közötti sebességgel tudjon dolgozni.

A legújabb gyártmányokról sajnos nincs még hivatalos vizsgálati eredmény, ezért ezekről csak a gyártói ismertetőkre és a már szolgálatban álló gépekről szerzett tapasztalatokra hagyatkozhatunk.

Lemken Azurit 9 (Forrás: pap-agro.eu)

Extra követelmények

A fenti „kötelező” képességek mellett ma már újabb követelmények is megjelenhetnek a gépekkel szemben. Az új talajművelési és növénytermesztési technológiák, a teljesítmény-növelési, precizitási és elektronikai elvárások komoly fejlesztésekre sarkallták a gyártókat.
A szemenként vetendő növények termesztésében is megjelent az ikersoros vetés és a kisebb sortávolságú, de a sorok között egymástól eltolt tőhelyzetű technológia. A kevesebb menetszámú, kisebb talajbolygatást igénylő talajművelési eljárások is szerkezeti változtatásokat idéztek elő a vetőgépeken. De igény van a vetéssel egy menetben történő vetőágy-előkészítésre (sávtisztítás, talajlazítás) és növényvédelemre is. A területteljesítmény fokozása érdekében nagyobb sebességű munkavégzésre törekednek a gyártók (természetesen a minőségi követelmények tartása mellett), ami szintén extra elvárás, hiszen a mélységtartás és a precíz maglehelyezés 12 km/h felett a vetőcsoroszlya és a maglevezető elemek kialakításában változtatásokat igényel.

Szoros kontrol

Egyre fontosabb része a vetőgépeknek az elektronika, melynek feladata a figyelés, figyelmeztetés és szükség esetén a beavatkozás. Érzékelők segítségével figyelni kell a magáramot (magkihagyás, kettős vetés), a vetési pozíciót (csatlakozó sorok, táblaszéli és táblavégi rávetések elkerülése), a területteljesítményt (sebesség, elvetett terület, a mag- és vegyszertartályok telítettsége). A vetőgép érzékelői és a vezető közötti kommunikáció ma már érintőképernyős fedélzeti számítógéppel történik, mely segítségével elektromos beavatkozó szerkezetekkel a fülkéből elvégezhető a szükséges technológiai beállítás.

Horsch Maestro CC (Forrás: Horsch)

Fontos: A szívó légáramú pneumatikus szemenkéntvető gépeknek rendelkezniük kell az ún. deflektorral, amely a szívó légáramba kerülő csávázószerport vezeti le a talajig. Ennek biztosítása az üzemeltető és nem a gyártó feladata! A gép kiválasztásakor a fenti követelmények és lehetőségek figyelembevételével kell dönteni. Természetesen fontos a gazda által választott növénytermesztési technológia (forgatásos, forgatás nélküli, sávos, direktvetés) és a termesztett növényhez való igazíthatóság. Új gépek beszerzése előtt mindenképpen javasolható a gazdatársak meghallgatása.

Néhány Magyarországon forgalmazott márka és típus legfontosabb jellemzőit soroltuk fel az alábbi táblázatban. A gépek teljes műszaki leírása a gyártói vagy kereskedői honlapokon megtalálható.

Forrás: A szerző gyűjtése


Hudoba Zoltán, NAIK MGI


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu