Nagy áttörés jöhet a magyar mezőgazdaságban: ez teheti hatékonyabbá az ágazatot

Nagy áttörés jöhet a magyar mezőgazdaságban: ez teheti hatékonyabbá az ágazatot

agrarszektor.hu
A precíziós mezőgazdaság a fenntarthatóság érdekében létrehozott innovációt jelenti, amely versenyképesebbé, zöldebbé és átláthatóbbá teheti az ágazatot - jelentette ki az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Martonvásáron, a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia szakmai napján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Juhász Anikó beszédében hangsúlyozta, hogy az innováció és a kutatás csak akkor képes változást létrehozni, ha alkalmazhatóvá, érthetővé és követendővé válik, ehhez nélkülözhetetlen a tudás hatékony átadása. Hozzátette: ezen célok elérése érdekében is jött létre hazánk Digitális Agrárstratégiája, amely 2023-ig fogalmazza meg a magyar agrárgazdaság digitalizációjához szükséges intézkedéseket. A célok megvalósításával a magyar mezőgazdaság nemzetközi szinten is fokozni tudja versenyképességét és növelheti hatékonyságát.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az új Közös Agrárpolitikában is megjelenik az Agrártudásmegosztási és Innovációs Rendszerek tervezésének igénye. Ezáltal óriási lehetőség nyílik olyan támogatási rendszerek és programok kialakítására a következő 5 évre, amelyek a fenntarthatósági kihívásokra válaszul kiemelten használják az innováció eszközeit, és segítik az agrárdigitalizáció térnyerését a mezőgazdaság különböző ágazataiban - tette hozzá.

Juhász Anikó beszédében arra is kitért, hogy a fenntarthatósági problémákra a folyamatos fejlesztés és a tudás átadása jelent megoldást a mezőgazdaságban, ebben a digitalizációnak és a precíziós gazdálkodásnak fontos szerep jut. Hozzátette: ezekkel az eszközökkel hatékonyabban járulhatunk hozzá teremtett világunk megőrzéséhez.

Magyarország először rendezi meg az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA). Idén 26 ország 116 előadója vesz részt a július 22-ig tartó eseményen. A szakmai nap keretében a tudományos előadásokon ismertetett korszerű technológiákat mutatják be a gyakorlatban is, valós üzemi körülmények között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?