Nagyon pörög a mezőgéppiac: ezeket veszik most a magyar gazdák

Nagyon pörög a mezőgéppiac: ezeket veszik most a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A magyar gazdák minden eddiginél többet költöttek mezőgazdasági gépek beszerzésére, és a géppark megújítására a tavalyi évben, a 2020. évi gépforgalom alakulását azonban a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolhatja. Ez a traktorértékesítésen már most meglátszik, hiszen az év első hónapjaiban látványosan megtorpantak az eladások, emellett új mezőgazdasági gépeket és eszközöket is kevesebben vettek 2020 első negyedévében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés a megelőző években tapasztalt dinamikus növekedést követve 2019-ben újabb rekordot ért el, a gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 236 milliárd forintot - derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) felméréséből. A növekvő gépkeresletet már egyre inkább szakmai szempontok, a valós igények generálták. A kialakult járványügyi helyzet azonban a 2020. évi gépforgalom alakulását jelentősen befolyásolhatja. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 36,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2020 első negyedévében, amely 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. Alkatrészekre 13,5 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, amely összeg 14 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és már azt megelőzően is folyamatosan növekedő tendenciát láthatunk.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép és eszközértékesítések 66 százalékát a vizsgált időszakban 10 cég bonyolította le. A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás 50 százalékát bonyolította 2020. I. negyedévben. Ezzel, a 2019. első negyedéves időszakhoz képest 4 százalékponttal nagyobb részesedésükkel, uralják a piacot. A gazdálkodók továbbra is új erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 58 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 37, a gabonakombájnok 9 százalékos arányt képviseltek.

Traktorokból 2020. január-márciusi időszakban az előző évinél 22 százalékkal kevesebb, 625 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,4 milliárd forint értékben, a 2019. I. negyedévi 16,2 milliárddal szemben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte (4. ábra). Ezekből 33 százalékkal csökkent az eladás, 200 traktorra volt vevő. Ezzel szemben az 50 LE alatti traktorokból 48, és a 320 LE feletti nagyteljesítményű traktorokból 3 százalékkal nőtt a kereslet, utóbbinál az értékesített 31 szuper nehéz univerzális erőgép értéke meghaladta a 2 milliárd forintot. 

A gabonakombájn-piac bővült 2020 január-márciusi időszakában, a forgalom 3 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait. Idén márciusig 38 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba az egy évvel korábbi 30-cal szemben. Az eladások összes értéke elérte a 2,3 milliárd forintot.

A kombájnokhoz a tavalyihoz képest közel háromszor annyi napraforgó-, és 29 százalékkal több kukoricabetakarító adapter talált vevőre. A bálázó gépekből 17 százalékkal csökkent a kereslet, összesen 99-et értékesítettek, amelyből 93 hengeres bálázó. Ezek mellett 9 százalékkal több, 24 bálacsomagoló gép vehetett részt a szénabetakarításban. Járvaszecskázóból is több talált gazdára.

Az önjáró rakodók értékesítése 3 százalékkal csökkent idén márciusig a bázisidőszakhoz viszonyítva, ami 123 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés, az értékesített 92-ből 52 a 7-9 m rakodási magasságú változatokból került ki. A piacra került 27 törzscsuklós homlokrakodó mellett 29 százalékkal több, összesen 143 traktorra szerelhető homlokrakodó is vevőre talált.

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban (897) a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ennek ellenére a 2020. I. negyedévi összértékesítésük 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladásoktól. A talajművelő gépeken belül jelentősen, 40-44 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, talajmarók, tárcsás talajművelők értékesítése, a hengerekből 32, a magágykészítőkből 24 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor a talajlazítókból 51, az ekékből 21, a szántóföldi kultivátorokból 32, a sorközművelő kultivátorokból 17 százalékkal több talált gazdára a vizsgált időszakban, mint egy évvel korábban. Tápanyag-kijuttató gépekből 13, vetőgépekből 17 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint a bázisidőszakban. Vetőgépekből számottevően a szemenkénti vetőgépeket vásárolták, ennek ellenére 9 százalékkal csökkent az értékesítésük a 2019. I. negyedévihez képest. A növényvédő gépek iránti kereslet 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A piacra került 306 növényvédő gépből 216 szántóföldi permetezőgép, 28 önjáró, 42 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 4 százalékkal maradt el a 2019. I. negyedévitől, a rendkezelők piaca 33 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény 12 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékesítéstől. A mezőgazdasági célú szállító járművek eladása is megtorpant, 4 százalékkal csökkent a kereslet. Az öntözőgép eladás, mintegy felére esett vissza, 368 millió forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. A jövőben ebben a szegmensben növekedésre lehet számítani, hiszen új impulzust adhat a beszerzésekre a meghirdetett öntözésfejlesztési program. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?