2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Gépek

Nagyot alkottak a spanyol feltalálók: ez a robot lepipálja a szőlőcsőszöket

Szőlőbirtokokat ellenőrző földi robotot fejlesztett a Valenciai Politechnikum. A VineScout névre keresztelt robot képes lesz arra, hogy önállóan rója a szőlőbirtok sorait, és folyamatosan rögzítse a legfontosabb termelési paramétereket, mint például a növények vízellátottsága és egészsége.
 
 

A VineScout szenzorokkal fogja mérni a közvetlen környezete hőmérsékletét, légnyomását, relatív páratartalmát, valamint a növényzet hőmérsékletét, a vegetáció erősségét, fotoszintetikus aktivitását megmutató normalizált vegetációs indexet (Normalized Difference Vegetation Index – NDVI) és a fotokémiai reflexiós index (Photochemical Reflectance Index – PRI) segítségével a fotoszintézis hatékonyságát. Az adatokból a robot részletes térképeket fog összeállítani, ami azt mutatja majd meg a szőlészeknek és borászoknak, hogy mikor van szükség öntözésre a szőlőben, vagy mikor éri meg a legjobban szüretelni, olvasható a Future Farming oldalán.

A robotot Francisco Rovira-Más fejlesztette ki, a Valenciai Politechnikum Mezőgazdasági Robotikai Laboratóriumával közösen. A VineScout-ot lítiumion-akkumulátorok hajtják, és úgy tervezték, hogy haladás közben mindkét oldalán mérje a fenti változókat. Az alkotók szerint a robot az alábbi kritériumok teljesülése esetén képes önállóan is navigálni a szőlőbirtokon: ha a szőlőültetvény rácsos szerkezetű; a sorok között 1,8-3 méteres távolság van; a lombkoronát levágták; legalább 5 méteres fordulótávolság áll a rendelkezésére és a takarás maximális magassága 0,5 méter. Ha ezek a feltételek fennállnak, a robot a háromdimenziós szenzorokból, a lidarból és négy darab ultrahangos szenzorából beérkező valós idejű adatok alapján önállóan is képes elnavigálni magát bárhová. Ezek az érzékelő szenzorok a biztonsági funkciókban is közreműködnek, bármilyen akadály észlelése esetén azonnal megállítják a robotot.

Az információgyűjtés akkor kezdődik, ha robot operátora az ADAT és az AUT (automatikus összekapcsolódás) funkciókat kiválasztja a kezelőfelületről. A robot ekkor elindul a sorok között, és elkezdi rögzíteni az adatokat. A feltérképezés megszakítható az AUT mód kikapcsolásával, vagy ha a robot az előzetesen kijelölt sorokat végigjárta. Az összegyűjtött adatok (fájlok és térképek egyaránt) egy USB-porton keresztül nyerhetőek ki a robotból.

A fejlesztők úgy vélik, hogy az az okos módszer, ahogyan a VineScout mesterséges intelligenciája feldolgozza az összes adatot, kombinálva az egyszerű kezelőfelülettel és kezeléssel, egyedülállóvá teszi a robotot a piacon. Ezenkívül a platform más növények felmérésére is alkalmassá tehető.

A rendszernek nem kell műholdas összeköttetés a navigációhoz, önállóan dolgozik és teljesen elektromos hajtású, vagyis a kibocsátása is zéró. Emellett olyan kialakítással rendelkezik, hogy a nehezebb terepen is képes elboldogulni. Az alkotók szerint a gép hibátlanul működött a tesztelési fázisban, és hamarosan a gyártási fázis is megkezdődhet.

(A cikkben szereplő képek a VineScout tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu