Napraforgót éri meg leginkább termelni - interjú Torma Gábor fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Torma Gábor gyerekkora óta mezőgazdasággal foglalkozik. 139 hektáron végez növénytermesztést, de emellett szarvasmarha-állománnyal is rendelkezik. A tavalyi viszontagságos év eredményeiről, gazdálkodásáról, jövőbeli terveiről kérdeztük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fiatal gazdát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Torma Gábor: 2008-ban kezdtem a gazdálkodást. Gyermekkorom óta foglalkozom ezzel a tevékenységgel. Szántóföldi növénytermesztésbe kezdtem, mivel többnyire szántó területeket tudtam bérelni és megvenni. Kis részt ugyan, de állatokkal is foglalkozom. Vegyes fajtájú szarvasmarha-állománnyal is rendelkezem. Négy darab hereford tehént, 2db limusin tehént, 5db vegyes fajtájú üszőt nevelek. A szénát saját magam állítom elő, idén pedig már vöröshere széna is terem, miután az AKG-s területekben 20% szálas pillangós takarmánynövényt kell vetnem.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Torma Gábor: Jelenleg 139 hektáron gazdálkodom, ebből nagyságrendileg 35 hektár saját tulajdonom. Ezeken a földeken búzát, kukoricát, napraforgót, zabot, pillangós növényeket termelek. A búza, kukorica, napraforgó közül legjobban a napraforgót éri meg termelni. Mindig magas az ára, és mindig el lehet adni. A növények aránya, sorrendje az AKG miatt viszonylag kötött: az őszi búza, kukorica, napraforgó együttes részaránya legfeljebb 60%, a többi pillangós növény.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Torma Gábor: Az értékesítést az Abaúji Olajmag Kft, és a Helyő Gabonamag Kft-n keresztül bonyolítom le. Mind a két termelői csoportnak tagja vagyok. A terményeket csak rajtuk keresztül értékesíthetem. Itt a közelben el tudom adni az IKR zrt.-nek, KITE, Szalagró, Szurotrade, Búzafood stb. cégeknek, azonban rendszerint nehézséget okoz, hogy elég messzire kell elhordanunk a terményeket, 25-50 km távolságra, és aratáskor mindig nyomottak az árak.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Torma Gábor: Nekem is nehéz volt, sokat küzdöttünk a belvízzel, rengeteg műveletlen terület keletkezett. A 2010-es évben a búza termésátlaga 8 mázsa körül alakult hektáronként, a korábbi években megszokott 30-40 mászához képest. Kukoricát 40 hektárt terveztem és egyet sem sikerült elvetnem. A területek körülbelül 50 százalékát be sem tudtam vetni, és amit el is vetettem, szinte csak negyed annyi termést hozott.

Sajnos vis maioros lett az összes parcellám, mely után megigényeltem a kárenyhítő juttatást, ez azonban csak a kiesett bevételeim 10%-át fedezte körülbelül.

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Torma Gábor: 2008 őszén kaptam határozatot, hogy nyertem. Az elnyert összeget földvásárlásra, a gazdaság beindítására, és 2009 őszén kombájnvásárlásra fordítottam.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Torma Gábor: Ez volt az első pályázatom. Erről a lehetőségről az interneten és újságokban értesültem.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Torma Gábor: Saját földterületeimet szeretném gyarapítani, többek között azért, hogy a környékbeli embereknek munkát tudjak adni. A termelési szerkezeten nem szeretnék változtatni, csak a színvonalát szeretném növelni. Terveim között szerepel egy jó minőségű gabonavetőgép vásárlása, mivel a jelenleg meglévő gépem régi, elavult. Gépparkom egy kombájnból, egy erőgépből, permetezőből, vetőgépből, pótkocsiból és magágykészítőből áll. Hiányzik azonban egy legalább 200 lóerő feletti erőgép, és persze a hozzávaló munkagépek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02