2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Gépek

Óriási áttörés: megvan, hogy vehetik fel a harcot a klímaváltozással a növénytermesztők

Valós időben követnék nyomon a növények cukorszintjét a svéd tudósok. A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek valós időben mérni a cukorszintet a növényi szövetek mélyén.
 
 

A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket – írta meg a Future Farming. A szenzorok olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét. Az így szerzett információk pedig a növekedéshez és más biológiai folyamatokhoz kapcsolódhatnak.

A szenzorok most még csak alapvető növénytudományi kutatásokra használhatóak, de a jövőben már arra is alkalmasak lesznek, hogy a gazdák optimalizálják velük a termelésüket, vagy hogy a növények minőségét ellenőrizzék. Hosszú távon arra is használhatjuk majd az érzékelőket, hogy nem optimális körülmények között termeljünk új fajta növényeket a segítségükkel

– mondta Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense.

A kutatók szerint azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények az anyagcseréjüket szabályozzák, illetve hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket most még nagyjából ismeretlenek. A korábbi kísérletek jellemzően olyan módszereket alkalmaztak, amelyek a növény részeinek eltávolításán alapultak. A kutatók által kifejlesztett szenzorral azonban a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni, amelyek remélhetőleg közelebb viszik majd az emberiséget a növényi anyagcsere megértéséhez.

A fák cukorszintjében olyan eltéréseket találtuk, amelyet korábban még senki sem figyelt meg. A jövőbeni tanulmányok arra összpontosítanak, hogy megértsék, hogyan változnak a növények cukorszintjei, amikor a növények stressz alatt vannak

– mondta Eleni Stavrinidou.

(A cikkben szereplő képek a Linköping Egyetem/Thor Balkhed tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben