Szlovén okoseszköz lehet az év slágere: megőrülnek érte a madárrajongók

Szlovén okoseszköz lehet az év slágere: megőrülnek érte a madárrajongók

MTI
A célul kitűzött 50 ezer euró helyett 4,19 millió euró (1,5 milliárd forint) gyűlt össze egy szlovén fejlesztésű okos-madáretetőre a Kickstarteren, és ezzel a Bird Buddy (Madárpajtás) lett minden idők legsikeresebb szlovén projektje a közösségi finanszírozást kínáló online platformon, egyben a platform 35. legsikeresebb gyűjtése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az okosetető annyira elnyerte a madárrajongók tetszését, hogy az eredetileg célul kitűzött 50 ezer euró 20 perc alatt összegyűlt, és egy nap sem kellett ahhoz, hogy a számláló meghaladja az 500 ezer eurót. A gyűjtés végéig, január 15-ig több mint 22 ezren járultak hozzá adománnyal a sorozatgyártás elindításához.

A modern, formatervezett madáretető az eledeladagolón kívül magába foglal egy leválasztható modult, amely egy kis videokamerát, mikrofont és mozgásérzékelőt tartalmaz. Ha egy madár száll az etetőre, az eszköz egy mobilalkalmazás és vezeték nélküli kapcsolat útján értesíti a gazdát, aki akár fényképet is készíthet a távolból az étkezővendégről.

A mesterséges intelligenciával ellátott alkalmazás több mint 1000 madárfajt ismer fel a külleme alapján, de akár a hangja alapján is, ha az történetesen megszólal. Az alkalmazás lehetővé teszi a madarakról készült fotók megosztását, továbbá tanácsot ad ahhoz, hogy faja alapján milyen eledelt kapjon a látogató.

Az okos-madáretető gyártásának beindulása az év közepére várható, az első példányok leszállítását szeptemberre tervezik. Mivel a vártnál több pénz gyűlt össze, a fejlesztők pluszopciókkal akarják ellátni a Madárpajtást, így a vásárló kérheti majd például, hogy kapjon értesítést az eledeltároló kiürüléséről vagy napelem töltse fel a kamerás modult. A korábbi legsikeresebb szlovén projekt a Kickstarteren a Flykly elektromos kerékpár volt, amelyre 750 ezer euró gyűlt össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33