Veri a G-osztályt az új Jimny? Teszteltük a Suzuki legendás terepjáróját (videó)

Egészen 20 évet kellett arra várni, hogy a Suzuki Jimny legújabb, negyedik generációja a piacra kerüljön, 2019 első félévében azonban Magyarországra is megérkezett. A negyedik generációs Jimnyn jócskán felfedezhetők az elődök, illetve a régi G-osztály stílusjegyei, ugyanakkor jelentős ráncfelvarrást is kapott. A kisterepjáró-sorozat főleg a vadászok és erdészek körében népszerű, az új széria azonban annyira kelendő, hogy sokan pusztán városi használatra vásárolják. Az új generáció kapóssága a Suzukit is meglepte, így az Agrárszektor is kíváncsi volt rá mi lehet a népszerűség oka, ezért leteszteltük a Jimny öt sebességes manuális verzióját.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Suzuki Jimny egy kisterepjáró-sorozat, amelyet a japán Suzuki autógyár 1970 óta készít. A sorozatnak összesen 4 generációja van, a legújabb szériára azonban egészen 20 évet kellett várni, és habár a piaci bevezetése egyes országokban már tavaly nyáron megkezdődött, Magyarországra csak 2019 első felében jutott el. A negyedik generációs Jimny retro stílusú, doboz formájú, így a kinézete az elődeire, valamint a régi G-osztályra hasonlít, ugyanakkor jelentős ráncfelvarrást is kapott. Talán éppen ez lehet az oka annak, hogy a negyedik generációs Jimny annyira népszerű, hogy már nem csak a vadászok és erdészek vásároljak, hanem bárki, aki városi használatara keres magának autót. Az új széria kapóssága a Suzukit is meglepte, komoly várólista alakult ki, és alig győzik az értékesítést.

Az Agrárszektor az alapmodell (GL) öt sebességes manuális változatát tesztelte, de a kocsi kapható nagyobb felszereltséggel is (GLX), automata és manuális kivitelben egyaránt. Az extrább felszereltségű Jimnyben középen található egy színes kijelző, ahol az audio-és navigációs rendszer vezérelhető, illetve digitális a klíma, de mindössze ennyivel tud többet. A sávtartás-figyelmeztetés, a sávelhagyás-figyelmeztetés, illetve a forgalmi jelzések felismerése ugyanis mind alapáras kiegészítők.

Ha a kocsit körbejárjuk, jól látszik, hogy a külső dizájn nem sokat változott. Az autón körbe végig fekete műanyag borítás található, amely véd a kőfelverődésektől és a karcolásoktól, a kocsi tetején pedig egy vízelvezető sín húzódik, amely megakadályozza az esővíz lecsepegését a tetőről. Újdonság az autón, hogy az eddig lekerekített motorháztető az új szériában már szögletes, amire azért volt szükség, hogy a kocsi sarkai mindig láthatók legyenek, ezáltal nehéz terepen is könnyebben manőverezhetünk. A kocsi alvázmagasságának köszönhetően anélkül tudunk meredek emelkedőkön, és éles lejtőkön haladni, hgoy megkarcolnánk a kocsi lökhárítóját vagy alvázát.


A slusszkulccsal mindkét első ajtó, illetve a csomagtartó is automatikusan nyitható. A kocsihoz tartozó pótkerék, az előző szériákhoz hasonlóan a csomagtartó ajtaján helyezkedik el. A csomagtér nagyon kicsi, mindössze 85 literes, ha azonban lehajtuk a két hátsó ülést, akkor egy 377 literes csomagteret kapunk, ami már viszonylag praktikusnak mondható, de még mindig nem mondható túl nagynak. Az utastér hátul nagyon szűkös, kényelmesen szinte lehetetlen négyen utazni az autóban, de ez az előző Jimnykre is jellemző volt, így talán senkinek sem okoz meglepetést. Ezzel szemben az első két ülésnél nagyon sok a hely, kényelmesen el lehet férni, így két fő számára, még lehajtott hátsó ülésekkel is komfortos az utazás. 

A kocsi belsejében minden műanyagborítású, a műszerfal azonban kapott egy jókora tuningot az előző szériákhoz képest. A bőrborítású kormány bal oldalán lévő gombok egyikével állítható a rádió, a jobb oldalon pedig a tempomatot, a kihangosítót és a bluetooth-t tudjuk szabályozni, emellett a kormány bal oldalán található szabályozóval elektromosan tudjuk állítani a visszapillantókat. Az öt sebességes Jimnyben a sebességváltó mögött találjuk a felezőt, illetve a kéziféket, valamint az első két üléshez tartozó ülésfűtés gombjait. A rádió alatt van a manuális klímaberendezés, amely, ahogy fentebb is írtuk a nagyobb felszereltségű változatban digitális. A klíma alatti gombokkal kapcsolhatjuk be a kipörgésgátlót, valamint az elektromos differenciálzárat, és itt található az első két ablak elektromos ablakemelője is. A kocsi egyik legnagyobb hátránya, akárcsak a régebbi generációké is, hogy a hátsó ablakok nem letekerhetők, sőt még csak egy kopoltyúablakot sem helyeztek el hátul.

A benzintankot a vezető alatti ülésnél lévő karral lehet kinyitni, a motorháztetőt pedig a kormány alattival. Az öt sebességes manuális Jimny saját tömege egyébként 1090, teljes felszereltséggel pedig 1135 kilogramm, a kocsi tehát elég könnyű, ami a terepjáróknál fontos szempontnak számít. Ennek a verziónak az üzemanyag-fogyasztása városban 7,7, országúton 6,2, kombináltan pedig 6,8 liter. Vezetéskor ami a legjobban feltűnik, hogy az alsó fokozatok erőtlenek, ettől függetlenül azonban a kocsi kellemes vezetési élmény nyújt. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy autópályára nem az új Suzuki Jimny a legjobb választás, száguldozni ugyanis nem nagyon tudunk vele, és a Suzuki sem erre a célra ajánlja a kocsit, a Jimnyt pedig nem is erre találták ki. Az öt sebességes manuális alapmodell (GL) 5 990 000 forinttól, az extra felszereltséggel (GLX) rendelkező manuális verzió 6 590 000 forinttól, a négy sebességes automata GLX-et pedig 6 990 000 forinttól lehet megvásárolni. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?