Megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Megállapodást kötött a MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

agrarszektor.hu
Az agrárszektor számára lényeges szerepe van a tudatos szellemitulajdon-védelem alkalmazásának, emiatt már az oktatási tananyagnak is fontos részét kell képezze a felsőoktatásban. Éppen emiatt a hallgatók és oktatók ismereteinek elmélyítését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet a mai napon írtak alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviselői a felsőoktatási intézmény gödöllői campusán megrendezett Egyetemi Innovációs Hét megnyitóján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal közötti együttműködés célja, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A MATE vezetősége is kiemelten fontosnak tartja, hogy a hallgatók olyan tudást szerezzenek, amely később a nemzetközi piacon is előnyhöz juttatja őket, emellett az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek újabb forrásokat is jelenthet.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; valamint a szellemi tulajdoni tudatosság növelésében az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai körében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemen futó pályázatok, kutatások és szakmai munka eredményeképp piacképes, gazdaságilag és társadalmilag is hasznos találmányokkal bővítsük intézményünk szellemi-tulajdon portfólióját. A szellemi-tulajdon tevékenységet egyetemünk nemcsak szervezeti egységeinek munkájával, szervezett programokkal, képzésekkel támogatja, hanem külső partnerekkel való együttműködésekkel, tudásuk, szakértelmük, tapasztalataik bevonásával is. Ezt a szemléletet tükrözi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával kötött megállapodásunk is, melyben komoly hangsúlyt fektetünk az egyetemi polgárok gyakorlatorientált módon történő szellemi tárgykörű ismereteinek fejlesztésére

- fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A MATE-val már korábban is jó kapcsolatot ápolt a hivatal, illetve ez a jelenben is igaz. Utóbbit mi sem jelzi jobban, minthogy az egyetemen elérhető szellemitulajdon-védelmi képzést 2022 első félévében 432 hallgató vette fel. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy segítsük az egyetemet, hiszen a szolgáltatások teljes portfoliója áll a tanárok és diákok rendelkezésére, legyen szó egy szabadalom megszerzéséről, védjegyekkel kapcsolatos kutatásról vagy akár a tankönyvekről

- hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Az SZTNH tervei között szerepel, hogy további felsőoktatási intézményekkel is hasonló megállapodásokat köt, hogy valóban minél több hallgatóban és oktatóban váljon tudatossá a szellemitulajdon-védelem fontossága.

Címlapkép: Pomázi Gyula és Dr. Gyuricza Csaba (Forrás: Balázs Gusztáv)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01