Magyar cég fejlesztése hozhat forradalmi áttörést a hazai vadgazdálkodásban

Magyar cég fejlesztése hozhat forradalmi áttörést a hazai vadgazdálkodásban

MTI
Vadcsapda-megfigyelőrendszert fejleszt egy magyar startup cég, amely a világ bármely pontján képes monitorozni a kihelyezett csapdákat, a rendszer kis átalakítással használható például méhkaptárok megfigyelésére, illetve határátkelőknél, parkolóházakban és magánbirtokokon is. A fejlesztők, a Feedbackpack nevű cég közölte: a csapdákat legtöbbször kártékony állatok befogására használják, de lehetnek állat- vagy humán-egészségügyi célok is, és emellett a kutatást is szolgálhatják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hozzátették, az egymással is kommunikáló hardver eszközökkel megfigyelt csapdákat nem kell mindennap ellenőrizni a helyszínen, amivel pénzt és energiát takarítanak meg. A befogásról azonnali értesítést küldő csapdákat már vadásztársaságok és erdészetek is tesztelték. A kihelyezett eszközt telefonnal is lehet párosítani, illetve a vadőr térképen is tudja ellenőrizni a csapdák állapotát. A Venn Software Solutions előnyeit kihasználva ezek a rendszerek lehetővé teszik a csapdák hálózatba kapcsolását, és értesítik az őrt még a legnehezebb körülmények között is, amikor más eszköz nem látná el a feladatot. A közlemény szerint a prototípusok tesztelésénél azért dolgoznak vadőrökkel, hogy az esetleges hibákat kijavítsák mielőtt a nagyobb erdészetek alkalmazzák a szerkezetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az RD-Sam rendszert az európai vadászszövetségekkel együttműködésben tervezték és fejlesztették, hogy a legjobban megfeleljen a vadőrök igényeinek. Közölték, az orvvadászat ellen küzdőkkel is szeretnének együttműködni, akikkel megosztanák az adatokat. Az integráció ugyanis segíthet eldönteni, hogy valóban orvvadászat történt-e. Emellett az összegyűjtött statisztikai adatokat az országos vadgazdálkodási szervek is hasznosítani tudják majd - idézték a közleményben Olajos Lászlót, a Feedbackpack egyik alapító tagját. Az eszközök sorozatgyártását már tervezik - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?