Afrikában indít agrárfejlesztési programot Magyarország

Afrikában indít agrárfejlesztési programot Magyarország

agrarszektor.hu
Fontos mérföldkőnek számító mezőgazdasági fejlesztési program indult a Csádi Köztársaságban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakmai vezetésével, az országban megvalósuló humanitárius fejlesztési és diplomáciai misszióhoz kapcsolódva.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A közös munka során az egyetem által delegált magyar szaktanácsadó csoport a helyi partnerekkel közreműködve olyan komplex tudást ad át, amely nagyban segíti a helyi nemzetgazdaság fejlődését, valamint a regionális és nemzetközi piaci kereskedelem fellendítését. Az együttműködés elsődleges fókusza az agrárium, azonban közvetve érinti a technológia, az ipar, az energetika, az infrastruktúra, az oktatás és a biztonsági fejlesztés vonatkozásait is - írja közleményében a MATE.

A magyar-csádi stratégiai együttműködés legfontosabb pilléreiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen egyeztetett december 7-i látogatása során Csádban a helyi külügyminiszterrel. Szijjártó Péter az egyeztetésen többek között azt is bejelentette, hogy a Magyar Kormány Csád részére 25 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat ajánl fel, azaz a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken.

Az ünnepélyes találkozón Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora együttműködési megállapodást írt alá a Csádi Agrárminisztériummal, melynek célja, hogy az Agrárminisztérium megerősítse és támogassa a nemzetközi együttműködésben megvalósuló mintagazdaság és tudásközvetítő központ létrehozását, a felajánlott terület használatba vételét, valamint a megvalósításhoz szükséges egyéb engedélyeket. A mintagazdaság fejlesztésének egyik legfontosabb lépéseként együttműködés született a MATE és a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet között is, amely 2024-re vonatkozó közös oktatási-kutatási célokat fogalmaz meg.

Kinntartózkodása idején a MATE rektora azokat a díszokleveleket is átadta, amelyek igazolják, hogy az elmúlt hetekben az együttműködés első lépéseként a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet 28 munkatársa sikerrel teljesítette a MATE munkatársai által tartott továbbképzést, a kérődzők tartásával és tenyésztésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekről. E képzés során a MATE oktatói és a csádi résztvevők közösen gondolkodva, a Száhel-övezetben tapasztalható helyi körülményeknek leginkább megfelelő fejlesztéseket készítették elő és közös szakvéleményt fogalmaztak meg a legfontosabb értékekről, erősségekről és a megoldandó problémákról. A helyi állatfajták genetikai sokszínűsége például felbecsülhetetlen nemzeti érték, amely potenciális kiindulási alapot jelent az állattenyésztési ágazat továbbfejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58