Ne hagyd, hogy elrohadjon a levágott fű! Mutatjuk mihez kezdj vele

agrarszektor.hu
A fűnyírás rendszeres programnak számít a kerttulajdonosok számára, a legtöbben azonban bele sem gondolnak abba, hogy milyen sokféle módon használható fel a levágott fű. Nemcsak komposztba tehetjük, de akár mulcsként is alkalmazható, így felhasználva pedig biztos nem rondítja majd az udvart a folyamatosan száradó gyephalom.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legtöbb kerttulajdonos életében a nyár egyik állandó elfoglaltása a fűnyírás. Manapság már egyre modernebb fűnyírókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a kertészek életét. Ugyanakkor sokan bele sem gondolnak abba, hogy több hasznos módja is akad a levágott fűnyesedék felhasználásának.


Mire használhatjuk fel a levágott füvet?

Ha olyan fűnyírónk van, amely apróra vágja le a füvet, akkor akár a gyepen is szétszórhatjuk a nyesedéket, ami kitűnő mulcsként szolgál, javítja ugyanis a talaj minőségét és tápanyag-ellátását is. A fűnyesedék igen gazdag nitrogénben, és ha hagyjuk elszáradni a gyepen, akkor jóval kevesebbet kell majd műtrágyáznunk később. Nem árt azonban mérlegelnünk, ha ugyanis mohásodásra hajlamos a gyepünk, akkor inkább másféle felhasználási módját válasszuk a levágott fűnek, képes ugyanis összetömörödni a fűszálak között, és akár a gyep befülledését is okozhatja. 

A hosszabb levágott fűszálakat hagyjuk száradni, gyűjtsük össze, és helyezzük a bokrok, sövények alá vagy a fák tövéhez 3-5 centiméteres vastagságban, ez ugyanis segít abban, hogy ne száradjon majd ki a növények gyökere. Megéri azonban a rózsa és a bogyósok alá is mulcsot tenni, mert jelentősen csökkenhetjük így a vízigényüket.

A zöldségek és a szamóca is biztosan meghálálja majd ha talajtakaróként használjuk a levágott füvet, így több víz marad a talajban, és ha a termés a földhöz ér, kevésbé lesz sáros. A talajtakarás ugyanakkor a gyomosodást is gátolja, a száradó fű alatt ugyanis nem kapnak elég fényt a gyomok és elsorvadnak.

A fűnyesedék komposztálható is. Először hagyjuk egy kicsit száradni a levágott füvet, amelyet helyezzünk a komposzthalom tetejére, hogy elkerüljük annak berothadását és a kellemetlen szagok kialakulását. A fűnyesedék rétegvastagsága ne haladja meg a 10 centimétert. A fűrétegek közé jó, ha egyéb száraz kerti hulladékot, például szalmát vagy száraz leveleket teszünk. Akár rétegezzük, akár közvetlenül a komposztálás előtt keverjük bele a fűnyesedéket a komposztba, mindenképp adjunk hozzá száraz komposztálható anyagot, például földet vagy friss komposztot. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06