2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Ne hagyd, hogy elrohadjon a levágott fű! Mutatjuk mihez kezdj vele

agrarszektor.hu
A fűnyírás rendszeres programnak számít a kerttulajdonosok számára, a legtöbben azonban bele sem gondolnak abba, hogy milyen sokféle módon használható fel a levágott fű. Nemcsak komposztba tehetjük, de akár mulcsként is alkalmazható, így felhasználva pedig biztos nem rondítja majd az udvart a folyamatosan száradó gyephalom.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legtöbb kerttulajdonos életében a nyár egyik állandó elfoglaltása a fűnyírás. Manapság már egyre modernebb fűnyírókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a kertészek életét. Ugyanakkor sokan bele sem gondolnak abba, hogy több hasznos módja is akad a levágott fűnyesedék felhasználásának.


Mire használhatjuk fel a levágott füvet?

Ha olyan fűnyírónk van, amely apróra vágja le a füvet, akkor akár a gyepen is szétszórhatjuk a nyesedéket, ami kitűnő mulcsként szolgál, javítja ugyanis a talaj minőségét és tápanyag-ellátását is. A fűnyesedék igen gazdag nitrogénben, és ha hagyjuk elszáradni a gyepen, akkor jóval kevesebbet kell majd műtrágyáznunk később. Nem árt azonban mérlegelnünk, ha ugyanis mohásodásra hajlamos a gyepünk, akkor inkább másféle felhasználási módját válasszuk a levágott fűnek, képes ugyanis összetömörödni a fűszálak között, és akár a gyep befülledését is okozhatja. 

A hosszabb levágott fűszálakat hagyjuk száradni, gyűjtsük össze, és helyezzük a bokrok, sövények alá vagy a fák tövéhez 3-5 centiméteres vastagságban, ez ugyanis segít abban, hogy ne száradjon majd ki a növények gyökere. Megéri azonban a rózsa és a bogyósok alá is mulcsot tenni, mert jelentősen csökkenhetjük így a vízigényüket.

A zöldségek és a szamóca is biztosan meghálálja majd ha talajtakaróként használjuk a levágott füvet, így több víz marad a talajban, és ha a termés a földhöz ér, kevésbé lesz sáros. A talajtakarás ugyanakkor a gyomosodást is gátolja, a száradó fű alatt ugyanis nem kapnak elég fényt a gyomok és elsorvadnak.

A fűnyesedék komposztálható is. Először hagyjuk egy kicsit száradni a levágott füvet, amelyet helyezzünk a komposzthalom tetejére, hogy elkerüljük annak berothadását és a kellemetlen szagok kialakulását. A fűnyesedék rétegvastagsága ne haladja meg a 10 centimétert. A fűrétegek közé jó, ha egyéb száraz kerti hulladékot, például szalmát vagy száraz leveleket teszünk. Akár rétegezzük, akár közvetlenül a komposztálás előtt keverjük bele a fűnyesedéket a komposztba, mindenképp adjunk hozzá száraz komposztálható anyagot, például földet vagy friss komposztot. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31