Mondj búcsút a palántadőlésnek! Használj kamillateát

agrarszektor.hu
A palántaneveléssel is foglalkozó kertészkedő ember gyakran tapasztalja, hogy a rövid idővel korábban kikelt palánták szára elvékonyodik, megbarnul, majd a növénykék a talaj felszínén elfeküdnek és elpusztulnak. A jelenség ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés, az internetes tapasztalatok szerint azonban a kamillateával is fel lehet venni a harcot a palántadőlés ellen.

A palántadőlést több, mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafaj jelenléte és elszaporodása idézi elő - írja a www.balintgazda.hu. Ezek különösen akkor nagyon aktívak, ha a palántanevelő edény talaja tömött, levegőtlen, savanyú kémhatású, ha a talajban túl sok a nedvesség,  és ha a helyiség hőmérséklete - különösen éjszaka - a kelleténél melegebb (26-28 fok). 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A jelenség ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés. Palántanevelésre minden esetben csak friss, fertőtlenített virágföldet használjunk. Ha ilyen föld nem áll rendelkezésünkre, akkor a kiszemelt földet a konyhai sütőben 60-80 fokra hevítsük fel, hogy a benne levő gombaspórák megsemmisüljenek. 

Az internetes tapasztalatok szerint a kamillateás beöntözéssel megelőzhető a palántadőlés. Az alkalmazás előtt azonban győződjünk meg róla, hogy az általunk palántaföldként használt ültetőközeg steril és a cserepek is tiszták, valamint biztosítsuk a palánták környezetében a megfelelő légáramlást, é ne ültessük a magokat túl közel egymáshoz. Emellett figyeljünk arra is, hogy ne öntözzük túl a földet és a felszín sose legyen folyamatosan nedves.

Ha megfelelően előkészítettük a palántákat, akkor főzzünk egy gyenge kamillateát, és ha kihűlt, tegyük egy szórófejes flakonba. Hetente 2-3 alkalommal permetezzük a palántaföldre a teát, így a tapasztalatok szerint nagyobb eséllyel megóvhatjuk a palántákat a palántadőléstől. Szintén megelőzésképpen érdemes vetés előtt a magokat 2-3 órára beáztatni a kamillateába, mert olyan gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel eredményesen felvehetjük a harcot a talajban található kórokozók ellen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03