Április a kiskertekben: miket ültessünk ilyenkor?

agrarszektor.hu
Áprilisban végre elindulhat a nagyüzemi palántázás és magvetés a veteményeskertben, ekkorra ugyanis kellően felmelegszik a kert talaja, és sokkal több már a napsütéses órák száma is. Most már biztonsággal elvethetjük a tökfélék, a bab, a mángold, a cékla, sárgarépa és még számtalan zöldség magját a kiskertünkbe. Arra mindig figyeljünk oda, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve az ültetés előtt, gondoskodjunk a gyommentesítésről, és szükség esetén a komposzt, illetve istállótrágya beforgatásáról is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most, hogy egyre több a napsütéses órák száma, és egyre melegebb van, elkezdhetjük a zöldségek magvetését, illetve palántázását a kiskertünkbe. Itt van a babvetés szezonja, érdemes azonban a hagyományos sárgahüvelyű fajták helyett a zöldhüvelyűeket, ezek ugyanis kevésbé szálkásodnak, és sokkal jobb zamatúak.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Most vethetjük el a kabakosok többségének a magját is, ha tehetjük akkor trágyával dúsított fészekbe. Ilyen például a főzőtök, a cukkini, az uborka, a spárgatök, és a patisszon. Emellett lehet már vetni a mángold, a kukorica, az őszi fejes káposzta, a cékla, a karalábé, és a sárgarépa magját is fellazított, gyommentesített talajba. Egy kis kelesztő öntözés után jobban kel például az uborka. Tépősalátát is folyamatosan vethetünk, így mindig lesz friss terményünk otthonra.

A hónap második felében palántázhatjuk a paradicsomot, mindenképp várjuk meg azonban a jó időt. A palánta föld alá került szárrésze is gyökereket fejleszt, ezért nem kell különösebben ügyelni arra, hogy ne ültessük mélyre. Karókat vagy támrendszert biztosítsunk a későbbi növekedéshez, kiemelten a folyton növő fajtáknak.

Miután elvetettük a zöldségmagokat a sorok között lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat, valamint használjunk talajtakarót, amellyel megakadályozhatjuk a nedvesség elpárolgását és a gyomok elszaporodását. Talajtakaróként használhatunk például szalmát, vagy elhalt (de egészséges) növényi részeket. Emellett néhány kultúránál figyelnünk kell az öntözésre, persze csak ha nem esik, és kiszárad a talaj, ilyenek a gyökérzöldségek, a retek, és hagymafélék.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?