Megindult a rajzás! Így űzheted ki a cserebogarat a kertedből

agrarszektor.hu
Már megjelentek a májusi cserebogarak, amelyek a levelek megrágásával komoly károkat okozhatnak a kertekben. Érdemes már most elkezdeni a védekezést ellenük, permetezéssel ugyanis csak a repülő, párosodásra készülő kártevőket pusztíthatjuk el, mert a kikelő pajorok ellen a talajban nem tudunk védekezni. Összegyűjtöttük, hogyan, és miként védekezhetsz a rajzó cserebogarak ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ezek a 2-3 centiméteres, nagyméretű bogarak elsősorban erdők melletti területeken, illetve a kertekben gyakoriak. Rajzásuk alkonyati, esti órákban történik, a nap többi részében és éjszaka pedig döntően mozdulatlanul húzódnak meg a levelek hátoldalán. A talajból kibújó cserebogarak minden fás növény levelével táplálkoznak. A levelek megrágásával inkább csak esztétikai kárt okoznak, de a talajba rakott tojásokból kikelő pajorok a legveszélyesebb erdészeti és gyümölcskártevők közé tartoznak. A gyökereket megrágják, a fák hervadnak, majd elszáradnak. A talajban nem tudunk védekezni ellenük, így csak a repülő, párosodásra készülő egyedek permetezésével akadályozhatjuk meg a tojásrakást és a pajorok kártételét. A védekezés akkor hatékony, ha az a tojásrakást megelőzi, és azt megakadályozza. 

Házikertekben a védekezést vegyszermentesen is elvégezhetjük. Rendszeresen a kora reggeli órákban a fák koronáját rázzuk meg lökésszerűen, így a lehűlt levegőtől megdermedt bogarak a levelekről lepotyognak, így gyorsan összegyűjthetők. A lombkárosítást, a szaporodásukat, és a tojásrakást kémiai úton is meg lehet akadályozni, a megvédendő fák lombjának permetezéséhez pedig több III. forgalmazási kategóriába tartozó szer is felhasználható. Ilyenek a teflutrin hatóanyag tartalmú talajfertőtlenítő szerek, illetve az acetamiprid hatóanyag tartamú rovarölő szerek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?