Meztelencsiga pusztít a magyar kertekben: így írtsd ki a rettegett csúszómászót

agrarszektor.hu
Évről évre egyre nagyobb és egyre több kárt okoznak a kertekben a csigák, pedig számtalan alternatív, vagy akár vegyszeres védekezési módszer is van ellenük. A csigák gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, egy kis odafigyeléssel azonban távol tarthatjuk őket a kertünktől.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legtöbb meztelencsiga faj kártékony, és hamar óriási pusztítást képesek végezni kertünkben. Nem mindegyik faj tarolja le ugyanakkor a növényeinket, mert több olyan is akad, amely hasznos a kertünkben, hiszen növeli a talajunk humusztartalmát. A káros fajok közül a fejlettebb egyedek a vastagabb erek kivételével általában az egész növényt elpusztíthatják. Legtöbbször a palántákban okoznak károkat, főleg a saláta, káposzta, zöldpaprika, karfiol és szamóca nevelése során találkozhatunk velük. A csiga megrágja a friss tavaszi hajtásokat, kárt okoz a nyári ágyásokban, és megbújik az őszi levelek alatt, de gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesz. Száraz, meleg időben kevesebb gondot okoz, ugyanakkor a nedves, párás időszak kedvező életfeltételeket teremt számára. 

Több alternatív védekezési módszer is akad a meztelencsigák ellen. Mivel az állatok éjjel aktívak, ezért ha szorgosak vagyunk, ilyenkor akár össze is gyűjthetjük őket, sós vizet tartalmazó üvegbe rakva őket pedig hamar elpusztulnak. Csapdákat is kihelyezhetünk, tegyünk sós vagy szappanos vízzel teli, földbe sülyesztett edényeket a levelek alá. Az is jó megoldás lehet, ha a csigák vonulási helyére grapefruit héjat teszünk, amelyet naponta ellenőrzünk, és az itt talált állatokat összegyűjtjük. 

Helyezzünk a különösen veszélyeztetett növényfajták környékére éles köveket vagy tojáshéjat, így könnyedén távol tarthatjuk a csigákat a növényeinktől, de ugyanígy jó megoldás lehet az is, ha az ágyást körbeszórjuk fahamuval. Megelőzésképpen mindig ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket, illetve fűnyírás után azonnal gereblyézzünk. Az is megoldás lehet ha egynyári növényeket választunk, ezeknek ugyanis kevesebb az ellenségük mint az évelőknek. Érdemes azonban azt is figyelembe vennünk, hogy vegyszeres védekezési módszer is létezik. Ha ezt választjuk, akkor a metaldehid hatóanyag tartalmú csigaölő szereket keressük, ezek használhatók ugyanis meztelencsigák ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03