Meztelencsiga pusztít a magyar kertekben: így írtsd ki a rettegett csúszómászót

agrarszektor.hu
Évről évre egyre nagyobb és egyre több kárt okoznak a kertekben a csigák, pedig számtalan alternatív, vagy akár vegyszeres védekezési módszer is van ellenük. A csigák gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, egy kis odafigyeléssel azonban távol tarthatjuk őket a kertünktől.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A legtöbb meztelencsiga faj kártékony, és hamar óriási pusztítást képesek végezni kertünkben. Nem mindegyik faj tarolja le ugyanakkor a növényeinket, mert több olyan is akad, amely hasznos a kertünkben, hiszen növeli a talajunk humusztartalmát. A káros fajok közül a fejlettebb egyedek a vastagabb erek kivételével általában az egész növényt elpusztíthatják. Legtöbbször a palántákban okoznak károkat, főleg a saláta, káposzta, zöldpaprika, karfiol és szamóca nevelése során találkozhatunk velük. A csiga megrágja a friss tavaszi hajtásokat, kárt okoz a nyári ágyásokban, és megbújik az őszi levelek alatt, de gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesz. Száraz, meleg időben kevesebb gondot okoz, ugyanakkor a nedves, párás időszak kedvező életfeltételeket teremt számára. 

Több alternatív védekezési módszer is akad a meztelencsigák ellen. Mivel az állatok éjjel aktívak, ezért ha szorgosak vagyunk, ilyenkor akár össze is gyűjthetjük őket, sós vizet tartalmazó üvegbe rakva őket pedig hamar elpusztulnak. Csapdákat is kihelyezhetünk, tegyünk sós vagy szappanos vízzel teli, földbe sülyesztett edényeket a levelek alá. Az is jó megoldás lehet, ha a csigák vonulási helyére grapefruit héjat teszünk, amelyet naponta ellenőrzünk, és az itt talált állatokat összegyűjtjük. 

Helyezzünk a különösen veszélyeztetett növényfajták környékére éles köveket vagy tojáshéjat, így könnyedén távol tarthatjuk a csigákat a növényeinktől, de ugyanígy jó megoldás lehet az is, ha az ágyást körbeszórjuk fahamuval. Megelőzésképpen mindig ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket, illetve fűnyírás után azonnal gereblyézzünk. Az is megoldás lehet ha egynyári növényeket választunk, ezeknek ugyanis kevesebb az ellenségük mint az évelőknek. Érdemes azonban azt is figyelembe vennünk, hogy vegyszeres védekezési módszer is létezik. Ha ezt választjuk, akkor a metaldehid hatóanyag tartalmú csigaölő szereket keressük, ezek használhatók ugyanis meztelencsigák ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?