Filléres csodaszer: otthon is termesztheted az amúgy méregdrága szuperélelmiszert

agrarszektor.hu
A stevia (sztívia) növény az utóbbi években került a figyelem középpontjába, mivel úgy édesíti az ételeket, hogy közben nem kell félnünk a kalóriák támadásától vagy a vércukorszint megemelkedésétől. Mindemellett gyógynövényként is hasznos, és számos igen pozitív hatással bír szervezetünkre. Sokan nem tudják azonban, hogy míg a boltokban vagyonokat kell fizetni a sztíviáért, addig egy otthon is egyszerűen termeszthető növényről van szó. Mutatjuk, hogyan csináld.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A stevia édesítőként a legismertebb, sütéshez, főzéshez is kitűnően használható, és mivel édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát, valamint nem emeli a vércukorszintet sem, így a sztíviával édesített ételeket, italokat cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Emellett véd a fogszuvasodástól, antioxidáns, valamint elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, illetve segít a koleszterinszint normalizálásában. Bár jó ötletnek tűnik steviával édesíteni ételeinket és italainkat, fontos odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a sztíviáért, hiszen otthon magunk is termeszthetjük, és később édeseítőként a saját növényünket használhatjuk fel. Ha magról neveljük a sztíviát, akkor figyeljünk arra, hogy korábban kezdjük el őket kicsíráztatni (március eleje), hogy időben szép palántáink legyenek. A magokat nem szabad túl mélyre helyezni a földbe, legjobb, ha a föld felszínén tartjuk őket. 10-15 nap szükséges kicsírázásukhoz, majd mikor a palántán 5-6 levél már megjelent, akkor ki is ültethetjük őket a szabadba. A növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak akkor rakjuk ki őket, ha a föld már 8-10 fok között mozog. A növényeket 50 centiméterre ültessük egymástól, tápanyagban gazdag talajba. A növényt kertészetből is beszerezhetjük, így nem kell a magokkal bajlódnunk. Arra ügyeljünk, hogy tavasztól késő őszig napos helyen legyen, illetve, hogy rendszeresen öntözzük, de mindig csak kevés vizet kapjon egyszerre. Télen vigyük be a szobába egy világos helyre, mert érzékeny a fagyra.

Két álláspont is érvényben van: az egyik szerint az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek a levelek. A másik vélemény pedig az, hogy minél később aratjuk le a növény, annál jobb, mert így a stevia növények stevioside koncentrációja nő. A leveleket akár egy kifeszített szúnyoghálón is megszáríthatjuk. Nem fontos a nagy hő, de a jó szellőzés elengedhetetlen. Körülbelül egy fél nap alatt kiszáradnak a levelek.

Ha nincs saját kertünk, akkor is termeszthetünk steviát a lakásban, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb helyen legyen a növényünk. Legalább 20 centiméter átmérőjű cserépbe ültessünk, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. A föld tetejére szórjunk egy kevés mulcsot, amivel a felszíni gyökereket védhetjük. Rendszeresen öntözzük kis mennyiségű vízzel, kerüljük a talaj teljes kiszáradását, ugyanakkor a túlzott nedvesség is káros. A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről, vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt körülbelül 5 centiméter magasságig.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?