Pofonegyszerű: ezzel a trükkel duplázzák meg a burgonyatermést az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A krumpliültetés nem túl bonyolult folyamat: megfogjuk a gumót, megfelelő mélységben belehelyezzük a talajba, betemetjük földdel, és várunk. Létezik azonban egy pofonegyszerű módszer, amellyel kétszer, vagy akár háromszor több termésre is szert tehetünk. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet megduplázni a burgonyatermést, emellett arról is beszélt, milyen szabályokat érdemes betartani a krumpli ültetése során. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kertészek többsége valószínűleg ugyanúgy ültet krumplit. Az előre kijelölt sávban egyenlő távolságra egymástól elveti a gumókat, majd befedi őket földdel, és várja, hogy megjelenjenek az első hajtások. Létezik azonban egy egyszerű trükk, amivel könnyedén akár meg is duplázhatjuk a termést. A módszer egyáltalán nem bonyolult. Az ültetésre szánt gumót vágjuk ketté úgy, hogy mindkét részén maradjon hajtás. Ezt követően tegyük a kettévágott részeket egy szemeteszsákba, szórjunk bele hamut, és jól rázzuk össze a krumplival. A lényeg, hogy a burgonya vágott részére jusson hamu. Erre egyébként azért van szükség, hogy a különböző betegségek és baktériumok ne tudják megtámadni a burgonyát. 

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a vágott rész kerüljön a földre lefelé fordítva. A burgonyát egyébként nem szabad nagyon mélyre ültetni, mert akkor nem tudnak előbújni a növények a talajból. Az a legjobb, ha három ujjnyi földdel takarjuk be a gumókat. Egy hasznos tipp, hogy amikor a hajtások kibújnak a földből, utána érdemes két oldalról földet szórni rájuk, mert így akár onnan is előtörhetnek újabb hajtások, és így még több termésünk lehet.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?