Pofonegyszerű: ezzel a trükkel duplázzák meg a burgonyatermést az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A krumpliültetés nem túl bonyolult folyamat: megfogjuk a gumót, megfelelő mélységben belehelyezzük a talajba, betemetjük földdel, és várunk. Létezik azonban egy pofonegyszerű módszer, amellyel kétszer, vagy akár háromszor több termésre is szert tehetünk. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan lehet megduplázni a burgonyatermést, emellett arról is beszélt, milyen szabályokat érdemes betartani a krumpli ültetése során. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

A kertészek többsége valószínűleg ugyanúgy ültet krumplit. Az előre kijelölt sávban egyenlő távolságra egymástól elveti a gumókat, majd befedi őket földdel, és várja, hogy megjelenjenek az első hajtások. Létezik azonban egy egyszerű trükk, amivel könnyedén akár meg is duplázhatjuk a termést. A módszer egyáltalán nem bonyolult. Az ültetésre szánt gumót vágjuk ketté úgy, hogy mindkét részén maradjon hajtás. Ezt követően tegyük a kettévágott részeket egy szemeteszsákba, szórjunk bele hamut, és jól rázzuk össze a krumplival. A lényeg, hogy a burgonya vágott részére jusson hamu. Erre egyébként azért van szükség, hogy a különböző betegségek és baktériumok ne tudják megtámadni a burgonyát. 

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a vágott rész kerüljön a földre lefelé fordítva. A burgonyát egyébként nem szabad nagyon mélyre ültetni, mert akkor nem tudnak előbújni a növények a talajból. Az a legjobb, ha három ujjnyi földdel takarjuk be a gumókat. Egy hasznos tipp, hogy amikor a hajtások kibújnak a földből, utána érdemes két oldalról földet szórni rájuk, mert így akár onnan is előtörhetnek újabb hajtások, és így még több termésünk lehet.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?