Sárgul és szárad a muskátlid levele? Nem is gondolnád, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A sok eső miatt a növényi betegségek is elszaporodtak a kertekben, így a muskátli egyik legnagyobb ellensége, a xanthomonas is megjelent. Ez a baktérium általában a leveleket fertőzi, amelyek emiatt elsárgulnak, és végül elhalnak, a muskátli pedig néhány nap alatt elveszítheti a teljes lombozatát. A védekezésnél a megelőzés a legfontosabb, így ha már a tüneteket észleljük, akkor azonnal törjük le a beteg leveleket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az esős időjárás, a vízpótlás mellett kedvezőtlen hatást is gyakorol a növényekre: felszaporodnak a növényi betegségek - írja Facebook-oldalán a Növénydoktor - növénygyógyítás. A muskátli több betegsége közül a xanthomonasos betegsége vált ki ilyen tüneteket a növényeken. Ez a baktérium leggyakrabban a leveleket fertőzi, azokon kezdetben vizenyős, majd gyorsan barnán elhaló 2-4 mm-es kör alakú foltokat okoz. A foltok körül sárgás elmosódott szegély látható, mint a többi baktériumos betegségeknél. Gyakori a fő-erek közötti (V alakú) levéllemez sárgulás, elhalás. Levélnyél fertőzése esetén az elsárgul, ami a levél elhalását okozza, és néhány nap alatt a muskátli elveszítheti a teljes lombozatát.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

A baktérium a virág szárát is megfertőzheti, azon kezdetben vizenyős hosszúkás foltokat idéz elő, azok megsötétednek, megfeketednek, megpuhulnak. A szár nem képes a talajból a vizet és tápanyagot a lombozatnak szállítani, a tő elhal. Hazánkban ritkán fordul elő több napos folyamatos eső, ami nyári meleggel párosul, de ilyenkor a virágládákban, cserepekben és a szabadba virágágyásokba ültetett muskátlinál is fellép a szárrothadás.

A kórokozó terjedéséhez vízcseppekre van szükség (öntözővíz is terjeszti), de ápolás során a vágóeszközökre tapadva is továbbvihető egyik növényről a másikra. Védekezésnél legfontosabb a megelőzés. A tünetes leveleket töréssel távolítsuk el a növényekről. Ha vágóeszközt használunk, folyamatosan fertőtlenítsük hipós vagy alkoholos oldatban. A növényeket megelőzésképpen réz tartalmú szerekkel permetezhetjük. Lakóhelyünk környékén virágládában nevelt növényeket - tartósan esős időszak kezdetén - lehetőség szerint helyezzük olyan helyre, ahol az eső nem éri. Az edények alatti vizet visszafogó tálcát, tányért ilyen időszakokban távolítsuk el, hogy biztosítva legyen a víz gyors akadálytalan kifolyása az edényből.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?