Soha ne vásárolj így növényeket: óriási bukta lehet a vége

Soha ne vásárolj így növényeket: óriási bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
Habár a növényvásárlás egyszerű dolognak tűnik, azért, hogy valóban jó vételt csináljunk, érdemes néhány dologra odafigyelni, kezdve rögtön azzal, hogy hol vesszük meg magát a növényt. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, már csak az egészséges növényt kell megkeresnünk, ehhez azonban nem elég egy kósza pillantást vetnünk az árura, tüzetesen meg kell néznünk a leveleit, ha tudjuk, a gyökerét, illetve azt, hogy nem beteg-e a növény. Összegyűjtöttük, melyek azok a hibák, amelyeket a leggyakrabban elkövetnek az emberek növények vásárlásakor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem lehetünk elég körültekintőek még növényvásárláskor sem, hiszen, ha nem figyelünk oda kellően, akkor könnyen lehet, hogy olyan növényeket vásárolunk, amelyek néhány nap, vagy hét múlva elpusztulnak otthon - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttünk néhány alapszabályt, amelyeket ha betartunk, biztos, hogy a lehető legegészségesebb növényeket visszük majd haza a kertészetből vagy a boltból, olyanokat, amelyek jó eséllyel sokáig életben maradnak majd. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Nem mindegy, hol vásárolunk növényeket

A növények minőségéről sokat elmond, hol vásároljuk őket, illetve, milyen állapotú a kertészet vagy bolt, ahonnan be akarjuk szerezni az árut. Ha például sok az üres cserép egymásra pakolva, az akár azt is jelentheti, hogy a közelmúltba sok növény pusztult el a helyen, amelyeket ki kellett dobni. Nézzük meg mindig, milyen a talaj minősége, amiben a növények vannak, sokat elárul ugyanis a növények állapotáról, miben nevelik őket.

2. A levelek többet elmondanak, mint hinnéd

A levelek sokat elárulnak a növények minőségéről és egészségi állapotáról. A petyhüdt, fonnyadt, sárga, barna vagy fekete levelek általában azt jelzik, hogy a növény szomjas, vagy valamilyen betegségben szenved. Kerülni kell tehát azoknak a növényeknek a megvásárlását, amelyek nem buja, zöld lombozattal és levelekkel rendelkeznek.

3. Csak kórokozó- és kártevőmentes növényeket vegyünk

A növény kiválasztásakor mindig alaposan ellenőrizzük le, hogy nincs-e valamilyen kártevő vagy kórokozó rajta. Ezeket általában a levelek fonákján, vagy a friss hajtásokon kell keresni, de azt is nézzük meg, hogy levelek nem lyukasak-e, illetve nincsenek-e rajtuk hólyagok, torzulások vagy nincs-e ragacsos tapintásuk. A leggyakoribb kártevők, amelyekre oda kell figyelnünk, a levéltetvek, illetve az atkák, ezek szabad szemmel is könnyen kiszúrhatók. Soha ne vásároljunk fertőzött növényeket, mert, ha hazavisszük őket, a kártevőt vagy a kórokozót is bejuttatjuk az otthonunkba, amelyek rövid idő alatt elszaporodhatnak, és átterjedhetnek más növényekre. 

4. Kerüljük a nagyon megnyúlt, vékony szárú növényeket

A megnyúlt, elvékonyodott szárú növények általában azt jelzik, hogy a növény nem kapott elég fényt, és nincs éppen a legjobb állapotban. Ráadásul, ha ilyen növényt vásárlunk, egy kisebb szélben, vagy akár már az ültetés során könnyen eltörhet. A már látszólag is gyenge növények helyett tehát válasszunk inkább egészséges, robosztus, bokros, kártevőktől és egyéb betegségektől menteseket.

5. A gyökérzet minősége és állapota sokat elárul

Az egészséges növények titka az egészséges gyökérzet, így ha tehetjük vegyük szemügyre vásárláskor ezt is. Vizsgáljuk meg a boltban a gyökerek színét, soha ne válasszunk olyan növényt, amelynek puhák, barna színűek, vagy törékenyek a gyökerei.

6. Ne féljünk kérdezni

Soha ne féljünk kérdezni, informálódni a kertészet vagy a bolt alkalmazottaitól, ők ugyanis nagy valószínűséggel értenek a növényekhez, így ha elmondjuk nekik, mit szeretnénk, milyen a kertünk fekvése, milyen a talaj, hamar megtalálják a számunkra legmegfelelőbb növényeket. Emellett a kert méretét sem árt tudni a még tökéletesebb növény kiválasztása érdekében.

7. Ne vegyünk olyan növényt, amelyen sok virág van

Ne essünk kísértésbe, amikor olyan növényt látunk, amelyen sok a virág és éppen teljes virágzásban van, ezek a növények ugyanis nem fognak sokáig így díszíteni az otthonunkban. Válasszunk inkább olyan növényt, amelyen sok a bimbó, és még csak néhány virága nyílt ki, illetve inkább az erős, zöld lombozatú példányokat keressük.

8. Ellenőrizzük, vannak-e gyomok a cserépben

Ha gyom van a növény mellett a cserépben, az nem csak azt jelzi, hogy rosszul gondozták, hanem azt is, hogy a növény nem kapott elegendő tápanyagot, hiszen valószínűleg a gyom elszívta előle. Ha van rá lehetőség, kerüljük a gyomos talajban nevelt növények megvásárlását, viszont ha mégis ilyet sikerült hazavinnünk, akkor ültessük át a növényt gyommentes talajba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33