10 szupertrükk, amivel megmentheted haldokló növényeidet: ezek tényleg működnek

10 szupertrükk, amivel megmentheted haldokló növényeidet: ezek tényleg működnek

agrarszektor.hu
A legtöbben azonnal kétségbeesnek, amikor azt látják, szeretett növényükkel valami nem stimmel, sárgulni, száradni kezdett és szinte már haldoklik. Habár gyakran menthetetlennek tűnhet a helyzet, nem kell rögtön megijedni, hiszen, ha néhány dolgot megvizsgálunk és diagnosztizáljuk a növényt, akkor akár új életet is adhatunk neki. Összegyűjtöttünk 10 olyan trükköt, amelyet ha bevetünk, akkor jó eséllyel megmenthetjük "kedvencünket", sőt sok esetben rájövünk majd, hogy nem is olyan nagy a baj, mint először hittük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szobanövényt, vagy egyáltalán bármilyen növényt nevelni nem egyszerű feladat, gyakran bármennyire is óvatos az ember követhet el olyan hibákat, amelyek akár végzetesek is lehetnek - írja a balconygardenweb.com. Nem kell azonban pánikba esni, hiszen a legtöbb esetben egy kis odafigyeléssel sokszor orvosolható a helyzet. Mutatunk 10 olyan trükköt, amelyet ha bevetünk, jó eséllyel megmenhetjük "kedvencünket", sőt sok eseten rájövünk majd, hogy nagyobb volt az ijedtség, mint a valódi probléma. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Ellenőrizzük van-e esély a túlélésre

Gondosan vizsgáljuk meg a növényt, és nézzük, meg hogy a szárakon és a gyökereken látunk-e még életjeleket. Ha a gyökerek szilárdak és hajlékonyak, a száron pedig találunk zöld részeket, akkor jó eséllyel megmenthető a növényünk. Ugyanakkor, ha törékeny, pépes gyökereket, illetve szárat látunk, akkor sajnos búcsút kell mondanunk "kedvencünknek".

2. Azonosítsuk a problémát

Miután megvizsgáltuk növényünket, próbáljuk meg azonosítani a problémát, illetve kitalálni, miért pusztulhat. Gondoljunk át minden lehetséges forrást úgy, mint a műtrágya, a napfény, a vízmennyiség, a kártevők és a betegségek. A különböző növényeknek más és más szükségleteik vannak, érdemes tehát utánaolvasni "kedvencünk" igényeinek. 

3. Távolítsuk el/metsszük le a halott részeket

Távolítsuk el az összes elhalt részt a növényről, így az energiáit a még egészséges részekre tudja majd fordítani. Metsszük le az elszáradt leveleket, és vágjuk vissza az elhalt szárakat addig, amíg nem látunk zöld részt a növényen, innen ugyanis új szárak növekedhetnek majd. Ha van virág, vagy gyümölcs a növényen, akkor vágjuk le azokat is. 

4. Figyeljünk a helyes öntözésre

A barna, száraz levelek, illetve gyökerek általában azt jelzik, hogy növényünk szomjas. Nyilván minden növénynek más a vízigénye, a kaktuszokat és a pozsgásokat például elegendő csak akkor meglocsolni, amikor már száraz a földjük, míg a páfrányok gyakori öntözést kívánnak, és sosem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a talajuk. 

5. Ha szükséges, tegyük át a növényt párás helyre

Nem árt tudni, növényünk szereti-e a párásabb levegőt, sok problémát megelőzhetünk ugyanis azzal, ha a megfelelő helyre tesszük zöldünket. A párásabb területeket kedvelő növényeket tartsuk távol a közvetlen napfénytől, illetve ne nagyon szellőztessünk mellettük. Míg például a pozsgás növényeket érdemes inkább szárazabb helyre tenni, a nedvesebb levegőt ugyanis nehezen viselik. 

6. Használjunk klórmentes vizet

Akadnak olyan növények, amelyek érzékenyek a klóros vízre, ezért csapvíz helyett sokkal jobb, ha szűrt vizet, esővizet, vagy forrásvizet használunk. Ha azt szeretnénk, hogy a növényeink csodaszép zöldek legyenek, akkor inkább mellőzzük a klóros vizet.

7. Nem mindegy, hova rakjuk a növényt

Ahány növény, annyi szokás. Akadnak olyan zöldek, amelyek igénylik a sok napfényt, ennek hiánya pedig komolyan akadályozhatja őket a növekedésben, a szárképzésben, illetve fakó leveleket, valamint a kártevőkre és betegségekre hajlamos növényeket eredményezhet. A fénykedvelő növényeket helyezzük tehát napos helyre, az árnyékkedvelőket pedig sötétebb, közvetlen napsütéstől mentes részre. 

8. Tegyük a növényt nagyobb edénybe

Nem is gondolnánk, mennyire sokat számít a cserép mérete, egy rosszul megválasztott edénnyel ugyanis akár a növény pusztulását is előidézhetjük. Ha úgy látjuk tehát, hogy valami nem stimmel "kedvencünkkel", néha elengedő mindössze átültetnünk egy nagyobb cserépbe friss földdel, ezzel pedig a gyökerek egészséges növekedését és a virágzást is serkenthetjük majd.

9. Mindig megfelelő időben, megfelelő mennyiségű műtrágyát kapjon a növény

A nem megfelelő mennyiségű műtrágya károsíthatja növényt, így mindig kövessük a csomagoláson és a címkén található utasításokat az ideális adagolás érdekében. Általános szabály, hogy a növényeket inkább tavasszal műtrágyázzuk, ezzel ugyanis segítjük őket a növekedésben.

10. Pusztítsuk el a kártevőket és a kórokozókat

A levelek elszíneződése, valamint a lombozat deformálódása általában valamilyen kártevő vagy kórokozó jelenlétére utal. Próbáljuk meg kideríteni, miről van szó pontosan, és csak ezt követően kezdjük el a védekezést. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?