Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
A lemosó permetezés a gyümölcsök, gyümölcsfák védelmének egyik leghatékonyabb fegyvere: habár nem helyettesíti a többi növényápolási műveletet, fontos kiegészítője azoknak, kifejezetten a tél végén, tavasz elején. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a lemosó permetezés házilag, egyszerűen, mikor jön el a lemosó permetezés ideje, illetve milyen gyümölcshozó növényre milyen típusú permetszert vegyünk. Azt is elmondjuk, mi a különbség az őszi lemosó permetezés és a tavaszi lemosó permetezés közt, melyiket, miért és mikor javallott csinálnunk!
Mi a lemosó permetezés? A lemosó permetezés mikor javallott?
A lemosó permetezés tipikusan a gyümölcsfák védelmét szolgálja: a lemosó permetezés megtisztítja a növényt a kórokozóktól és kártevőktől, amelyek a fa felszínén áttelelhetnek, így a fa ellenálló képessége megnő. A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos: az őszi lemosó permetezés lombhullás után történik, az ősz legvégén, fagymentes, szélcsendes időben. Sokan szeretik elvégezni, mert így már az áttelelés előtt végeznek a kórokozók, kártevők nagyjával.
A tavaszi lemosó permetezés ezzel szemben kora tavasszal, még rügyfakadás előtt történik, amikor a fa még nem ébredt fel egészen a vegetatív állapotból, de a kórokozók már kezdenek aktivizálódni. Ideális a tavaszi lemosó permetezés 8-10° környékén, szélcsendes időben, hogy a permetszer el tudja végezni a dolgát. A sikeres lemoso permetezés elpusztítja az előző évről a kéregben, a rügyeken, vagy a gyümölcsmúmiákban áttelelt betegségeket (monília, lisztharmat, levélfoltosság stb.) és kártevőket (levéltetvek, pajzstetvek, gyümölcsmolyok stb.).
A lemosó permetezés lépései
1. Gyümölcsmúmiák eltávolítása
Az előző évről hátra maradt gyümölcsmúmiák (aszalványszerű, száraz, elsötétedett, tavalyi gyümölcs) a betegségek melegágyai. Mivel könnyű őket felismerni és megtalálni, célszerű a lemosó permetezés előtt őket eltávolítani. A gyümölcsmúmiák más fákra is veszélyesek: tanácsos őket azonnal elégetni vagy mélyen a talajban elásni.
2. Beteg részek eltávolítása
Metszőolló segítségével szabaduljunk meg a láthatóan beteg részektől, például a moníliával fertőzött ágtól, hogy a következő szezonban ne okozzon nekünk kárt. Ha fontos területen találkozunk fertőzött résszel, éles késsel is eltávolíthatjuk azt.
3. Sebkezelés
Ha olyan sebet ejtettünk a fán, ami nehezen gyógyul, túl nagy vagy szabálytalan, a sebet mindig zárjuk le valamilyen gyümölcsfa sebkezelő anyaggal.
4. Lemosó permetezés
Használjuk a lemosó permetezés oldatot rendeltetésszerűen, annak típusától függően, hogy milyen fára, milyen célból vásároltuk. Figyeljünk oda arra is, hogy a lemosó permetezés mindenképpen fagymentes és szélcsendes időben történjen, hogy munkánk nehogy kárba vesszen!
5. Metszés
A gyümölcsfák helyes metszése is a megbetegedés megelőzését szolgálja: alakítsuk ki a koronát úgy, hogy az ágak, gyümölcsök ne érintkezzenek egymással, a lomb jól szellőzzön és egyenletesen napfényes legyen!
Milyen lemosó permetezőszert vegyünk?
Az őszi és a tavaszi lemosó permetezés esetében is nagyon fontos, hogy jól megválasszuk a permetszert. Milyen problémával küzdött a fa az előző nyáron? Milyen látható károsodásai maradtak hátra őszre, télre? Nedvszívó kártetők élősködtek rajta, vagy inkább gyümölcsmúmiák borították? A probléma felismerését követően válasszuk ki, milyen lemosó permetezőszer kell!
- Olajtartalmú készítmények: repceolaj, paraffinolaj
Hatásos a nyugalmi állapotban jelenlévő ízeltlábú kártevők ellen. Ilyen kártevők a különböző tetvek, atkák, molyok, levélbolhák.
- Réz alapú készítmények: rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid
A kérgen áttelelő gombák, baktériumok ellen hatásos, kivéve a lisztharmatgombát. Egyes növényekre csak óvatosan szabad alkalmaznunk, mint lemosó permetezést, ugyanis azok érzékenyek lehetnek rá. Ilyen fák az őszibarack és a kajszibarack, amelyeken azt csak nyugalmi időszakban használhatjuk, az almatermésűeknél viszont sziromhullásig használhatóak ezek a készítmények.
- Elemi kén vagy poliszulfidkén-alapú permetszerek
A lisztharmatgombák elleni hatékonyságukról ismertek, de a kártevő rovarok is gyéríthetőek a készítmények használatával, ami szintén nagy segítség a tavasszal ébredező gyümölcsfáknak.
A lemosó permetezés további előnyei
Az őszi lemosó permetezés és a tavaszi lemosó permetezés egyaránt fontos, hogy a gyümölcshozó növény, általában gyümölcsfa, szőlő felfrissüljön, egészségesen, megújulva induljon neki a virágbontó tavasznak és a gyümölcshozó nyárnak, ősznek. A lemosó permetezés egy viszonylag környezetbarát módszer a különböző gyümölcsfa-kezelések között és a gyümölcsök szermaradvány-mentességi arányai is elfogadhatóak. A lemosó permetezés mindemellett nem helyettesíti a fák egész éves gondozását (metszés, koronaformázás, kémiai védelem stb.), kezeljük úgy, mint a folyamatos gondozás egyik fontos elemét.