Nagyon oda kell figyelni szobanövény-vásárláskor: ezek a bakik végzetesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Nincs könnyű dolga annak, aki szobanövényt szeretne vásárolni, sokszor a bőség zavarában nehéz eldönteni, mi alapján válasszunk, mire figyeljünk oda, és melyiket vigyük haza. Összegyűjtöttük, melyek azok a pontok, amelyeket érdemes végig venni, mikor kertészetben, vagy bárhol növényt vásárolunk, illetve arra is hozunk jó néhány tippet, hogy miket ellenőrizzünk le, mielőtt bevisszük a lakásba a szobanövényt, hogyan érjük el, hogy sokáig betegségmentesek és egészségesek legyenek.

Nem mindig sétagalopp egy-egy szobanövény beszerzése otthonra, és nem azért mert ne lenne honnan és mik közül választani, hanem mert sokszor képtelenség eldönteni melyiket vegyük meg, mi alapján döntsünk, illeve mire figyeljünk oda vásárláskor. Ahhoz, hogy biztosan sokáig egészségek maradjanak a növényeink, érdemes néhány dolgot megvizsgálni és leellenőrizni, mielőtt hazavisszük őket - írja a balconygardenweb.com.

Ezekre figyelj oda, mikor szobanövényt vásárolsz:

 • Ellenőrizd a növény állapotát: Ha halványzöld, sárga, száraz vagy hervadó lombozata van egy növénynek, az egyértelmű jele annak, hogy nem egézséges. Csak olyan növényt vigyél haza, amelynek buja, zöld levelei, és robosztus, masszív alakja van. 
 • Válaszd a legfrissebbet: A törött, kifakult cserepek és az egyhangú lombozat mindig azt jelzi, hogy a növény már régóta van a kertészetben, és valószínűleg nem kap sok törődést. Ezeket a növényeket kerüld el, és törekedj arra, hogy mindig a legfrissebbet válaszd, és vidd haza.
 • Vizsgáld meg a növény gyökereit: Ha azt látod, hogy a növény gyökerei alul kúsznak ki a cserépből, ráadásul fehérek, esetleg elhaltak, semmiképp se vásárold meg.
 • Gondoskodj a megfelelő védelemről a hazaszállítás alatt: Ha a növényt üvegházban, vagy a kinti időjárástól eltérő klímán tartották, akkor hazaszállításkor gondoskodj arról, hogy be legyen csomagolva valamibe. A növények nehezen viselik a hirtelen jött hőmérséklet-változást, így ha nem vigyázunk, akár az utazástól is elpusztulhatnak.

A kertészetekben rendszerint más klímán és más közegben tartják a növényeket, így kisebb sokként érheti őket, amikor hazavisszük. Mielőtt a lakásban végleges helyre teszed a szobanövényeket, érdemes az alábbi pontokon végigszaladni, és leellenőrizni, hogy egészségesek-e az új szerzemények.

 • A növények általában akkor kezdenek el virágozni, amikor már megszokták új környezetüket, ezért is fontos, hogy ne azonnal vidd be a lakásba, és tedd végleges helyükre őket.
 • Ne ültesd át azonnal a szobanövényeket, miután hazavitted őket, komoly sokként hathat ugyanis rájuk. Várj legalább 3-5 napot, míg megszokják új helyüket, és csak azután tedd át őket másik földbe és cserépbe.
 • Amikor hazahoztad a növényt, alaposan törölgetsd át és tisztítsd meg a leveleit és a szárát puha, nedves ruhával. Ez elengedhetetlen, hiszen így megszabadulhatsz minden a növényen található szennyeződéstől és kosztól.
 • Ellenőrizd vannak-e rothadó részek a növényen. Ha igen, próbáld meg őket úgy eltávolítani, hogy közben nem ártassz kedvencednek.
 • Vizsgáld meg nincsenek-e kártevők a növényen, vagy nem fertőzte-e meg valamilyen kórokozó. Ha bármilyen betegséget észlelsz, azonnal távolítsd el a fertőzött, esetleg már elhalt részeket. Fontos, hogy addig ne vidd be a lakásba a növényt, amíg nem ellenőrizted le, hogy "tiszta-e"!
 • Az egyik legfontosabb, hogy olyan helyet találj a növényednek, ahol megfelelő mennyiségű fény éri, és védett a különböző környezeti hatásoktól. A hőingadozás olyan szinten sokkolhatja a növényeket, hogy megállhat a fejlődésük, végül pedig akár el is pusztulhatnak. 
 • A növényeket mindig tartsd távol a szellőzőnyílásoktól, és ügyelj arra, hogy ne érintkezzenek az ablakkal, a hideg és a fagy ugyanis komoly károkat okozhat bennük. Ugyanígy figyelj arra, hogy hőség esetén is tartsd távol a növényeket az ablaktól, hiszen a magas hőmérséklet képes megperzselni a leveleket. 
 • Ne adj rögtön műtrágyát növényeidnek, amikor hazahoztad őket a kertészetből. Várd meg, míg megszokják új helyüket, és elkezdenek növekedni.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?