Így lesz csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök garantáltan működnek

Így lesz csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök garantáltan működnek

agrarszektor.hu
Itt a jobb idő, minden kerttulajdonos a tökéletes gyepről álmodik. Nincs kellemesebb, mint kilépve a házból buja, zöld pázsitra lépni. Egyvalami még biztos: ahhoz, hogy füvünk valóban a kertünk buja dísze lehessen, folyamatos törődésre van szüksége. De hogyan maradhat tavasztól kezdve egész nyáron át üde és szép és dús a füvünk? Hogyan álljunk neki a gyep telepítésének? Mikor vegyük elő a fűnyírót? Íme, néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legyen strapabíró, ne kelljen állandóan öntözni, viszont egész nyáron át maradjon buja és zöld. Nőjön lassan, legyen könnyen kezelhető, ne kelljen folyton nyírni, és véletlenül se dugja fel a fejét semmilyen haszontalan kóró. Csak pár elvárás, aminek minden gyepnek meg kéne felelnie. De hogyan maradhat üde és szép a füvünk? Hogyan álljunk neki a gyep telepítésének? Mit kezdjünk a vakondokkal? Mikor vegyük elő a fűnyírót? Ennek járt utána a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kósa Dániel kertészmérnök elmondta, hogy az első lépés, hogy megnézzük milyen fekvésű a kertünk, mikor süti a nap, mennyi csapadék van, vagy tudjuk-e megfelelően öntözni. Ennek függvényében kell kiválasztanunk a magot, hogy szárazságtűrőt vagy árnyéktűrőt vegyünk. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy milyen a talaj a kertünkben. A második mozzanat, hogy elő kell készíteni a talajt. Ennek úgy kell nekiállni, hogy megismerjük a kertünkben lévő talaj összetételét. Homokosabb talajunk van, vagy agyagos, és ezekhez viszonyítva kell az összetételén javítani. Általános szokás, hogy a homokos talajokat olyan anyaggal dúsítjuk, ami segíti a vízmegtartást, az agyagosabb részeket pedig homokkal keverjük, ami segíti, hogy a víz jobban visszahúzódjon. Ilyenkor érdemes feltölteni trágyával is a földet, hogy legyen miből táplálkozzon a növény.

Fontos az átforgatás, hogy jól összekeverjük a kiszórt anyagokat a talajjal, nagyjából 20-30cm mélységben. Ezután enyhén tömörítsük, mivel a túl laza talaj sem jó. Ha valaki azon gondolkodik, hogy öntözőrendszert szeretne kialakítani, annak ebben a munkafázisban kell a szakembert hívni, ugyanis ilyenkor könnyű kiásni a csövek helyét, és beszerelni az öntözőfejeket. Ha készen vagyunk, akkor jöhet a fűmag kijuttatása, amit végezhetünk kézzel is, bár ekkor nem tudjuk annyira egyenletesen szétoszlatni. Használhatunk hozzá kézi szerszámot, bár ennek megvásárlása nem biztos, hogy jó befektetés, mivel néhány alkalommal lesz rá csak szükségünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi fűmagot vegyünk?

Az, hogy mennyi mag kell 1 m³- területre, ez aszerint változhat, hogy milyen fűmag-félét választunk. Nagyjából úgy kell számolni, hogy 1kg fűmag, olyan 30-35 m³-re elegendő. Kiszórás után, ha igazán szeretnénk kedveskedni a magoknak, és a lehető legjobb csírázást elérjük, akkor egy gereblyével dolgozzuk bele enyhén a felső 1-2 centiméterbe. Ezután szórjunk rá még egy kevés homokot, 2 cm vastagon, majd hengereljük el. Ez az utolsó mozzanatnak köszönhetően nehezebben fog kiszáradni.

A csírázás ideje alatt fontos, hogy mennyit öntözzük

A vetett fűnek szinte azonnal kell tápanyagutánpótlás. A legjobb, ha egy jól előkészített termőtalajra kerül a fű, azon szépen elindulhat a növekedés. A vetett füvet telepítés után naponta 4-6-szor is érdemes meglocsolni, hogy bár ez annak függvényében is változhat, hogy milyen gyorsan szárad ki a talaj. Fontos viszont, ami később is igaz lesz a fű öntözésére, hogy a két öntözés között legyen ideje felszáradni a földnek. Összességében egyébként a tavaszi és az őszi időszakokban a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni. Ha esik az eső, akkor természetesen nem. A locsolást - főként nyári időszakban - az esti vagy a hajnali órákban érdemes megejteni, hogy a nap ne égesse ki a füvet. Természetesen az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadékossági sajátosságát megfigyelve.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mikor vegyük elő a fűnyírót?

Ha elkezdett nőni a fű, akkor fontos, hogy ne kapkodjuk el az első nyírást. Lehetőleg akkor álljunk neki, amikor már megerősödött egy kicsit. Kósa Dániel szerint „olyan 15cm magasság elérésekor kezdjünk bele”. A tavaszi első vágás és gyep szellőztetése, ha már több éves a gyep, akkor kell megtenni, ha már tartósan 10-12 fok felé emelkedik a hőmérséklet. Fontos, hogy a szellőztetés előtt vágjuk le, hogy a gép minél hatékonyabban tudjon dolgozni. Fontos még, hogy havonta-kéthavonta egyszer élesítsük ki a fűnyíró késeit!

Ha kevés az időnk, ültessünk gyepszőnyeget?

Boross Dávid, az Oázis Kertészet ügyvezető szerint 100 négyzetméterig hathatós megoldás lehet a gyepszőnyeg is, mert szinte azonnal szép és használható pázsitot kapunk. Előnye továbbá, hogy már egy másfél éve gondozott fű kerül a talajra, az idő pedig megfizethetetlen: sok hónapnyi munkát, locsolást és gyomirtást megspórolhatunk vele. Akinek 1000 négyzetméteres (vagy annál nagyobb) a kertje, ott már meggondolandó, hogy gyepszőnyegben vagy fűmagos vetésben gondolkodunk, mert nagyságrendnyi a különbség. Ezért is egyre inkább elterjedt az a megoldás, hogy az előkertben, a belépőnél gyepszőnyeget fektetnek le, hátul a kertben pedig elszórják a fűmagot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lehet a megoldás vakondok ellen?

A vakond védett állat, ha megjelenik a kertben, bajosan lehet elüldözni, ellene semmilyen mérget vagy irtószert nem vethetünk be. Boross Dávid szerint ezért is érdemes még a gyep telepítése előtt, a vetett fű vagy a gyepszőnyeg alá vakondhálót tenni. Szintén nem egy megfizethetetlen összegről van szó - 6-7 ezer forintos tétel - de rendkívül hasznos lehet, hiszen a háló miatt a vakond nem tud feljönni, máshol, a kertünkön kívül keres magának ásnivalót. Az elektromos vakondrisztókat már kevésbé tartja hathatós megoldásnak a szakember, amelyik ugyanis csendes, az a tapasztalatok szerint nem működik, amelyik pedig hangosabb, azoknak a zaja bennünket, embereket és a háziállatokat is zavarhatja.

Vizsgáljuk meg, nem beteg-e a füvünk

Ha halványabb, sárgás foltok jelenek meg a gyepen akkor valószínűleg a pázsit tápanyaghiányos. Jellemzően a vas és a nitrogén hiányzik a talajból. Enyhe vashiány esetén a gyep megsárgul, de súlyos vasklorózis miatt a gyep el is halhat. A moha feltűnése savasságot jelezhet. A gyepnek a semleges pH a hasznos, így ebben az esetben ajánlott a talaj meszezése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fű gyomlálására is érdemes odafigyelni

Ha a gyepet jól ápoljuk és rendszeresen nyírjuk, nem sok bosszúságunk lesz a gyomokkal. Ha mégis valami nem tetsző üti fel a fejét, gyomirtó helyett késsel kiszurkálhatjuk őket vagy tőlevélrózsájuk közepére konyhasót szórhatunk.

Csúnya foltok javítása

A pázsiton néha durva, csomós növekedésű füvekből foltok jelennek meg. Ilyenkor a töveket késsel kanyarítsunk ki, majd emeljük ki, helyükre pedig fűmag, nedves tőzeg és jó minőségű talaj azonos arányú keverékét vessük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?