8 végzetes hiba, ami teljes pusztulást hozhat a kiskertedben

A kezdő, de néha még a gyakorlott kertészek is követnek el hibákat a kert megtervezésekor, vagy a növények ültetése, gondozása közben. Ezek a kisebb nagyobb baklövések gyakran ízetlen termésekhez, de akár a növények pusztulásához is vezethetnek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyek előfordulhatnak a kiskertekben, kis odafigyeléssel pedig mind elkerülhető és orvosolható.

Akaratlanul is előfordulhatnak kisebb nagyobb hibák a kiskertekben is, ezek azonban nem minden esetben végzetesek, és akadnak könnyen orvosolható melléfogások is. A legrosszabb természetesen az lehet, ha elpusztulnak a növényeink, de nem kell mindig a legrosszabbtól tartanunk. Készítettünk egy listát a kiskertekben leggyakrabban elkövetett hibákról, illetve azokról a dolgokról, amelyekre érdemes odafigyelnünk a kiskert megtervezésekor, és a növények ültetésekor. 

1. Nincs talajtakaró a növények körül

A gyomok elleni küzdelem szinte minden kertben állandó problémát jelent, a jelenlétük ugyanis komoly stresszfaktort jelent a növények számára a tápanyagokért és a vízért folytatott harcban. Érdemes ezért talajtakarót tennünk a növényeink köré, így ugyanis elzárjuk a napfényt a gyomoktól, ezzel pedig megakadályozhatjuk a csírázásukat. Ha elég vastag takaróréteget használunk, szinte teljesen meggátolhatjuk a gyomnövények megjelenését.
A talajtakarás ugyanakkor segít a talaj vízmegtartó képességének megőrzésében is, valamint védi a növényeket a káros baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól. 

2. Nem megfelelő méretű gödörbe kerültek a növényeink 

Az általános szabály az, hogy akkora gödröt ássunk a növénynek, amely kétszer olyan széles és mély, mint a gyökérlabda. Ha a lyuk túl kicsi, akkor a növény gyökerei nehezebben fognak növekedni, ez pedig satnya növényekhez vezethet. Előfordulhat azonban az is, hogy túl mélyre ültetjük a növényt, és a szárat is betemetjük földdel. Törekedjünk mindig arra, hogy a gyökérlabda teteje a talajszinttel egy magasságban legyen. Akadnak természetesen kivételek is, a paradicsomnak például nem okoz problémát, ha a szára is a földbe kerül, mivel képes a szárán is gyökereket fejleszteni.

3. Nem szakszerű a műtrágyahasználat

Néhány egyszerű pont betartásával biztos nem okoz majd gondot senki számára a kert megfelelő trágyázása. Érdemes elkerülni a magas nitrogéntartalmű műtrágyák használatát, ha túlzásba visszük ugyanis a használatukat, akkor nagy zöld növényeink lesznek, minimális mennyiségű terméssel. Mindig használjunk műtrágyát a növények ültetésekor is, majd utána négyhetente legalább egyszer. A folyékony szerves trágya a legjobb választás lehet, ha fogyasztásra alkalmas növényeket termesztünk.

4. Nem elég jó a talaj minősége


A növényel ültetése előtt mindig érdemes megvizsgáltatnunk a kertünk talaját, így megtudjhatjuk mennyire homokos, agyagos, esetleg sziklás. A rossz minőségű talaj javításának számos módja lehet, de az általános szabály az, hogy ha nagyobb kőzetek vannak benne, azokat midnig távolítsuk el, és minden ültetés előtt gondoskodjunk friss talajról, illetve a megfelelő mennyiségű komposztról is. A szakboltban vásárolt földdel javíthatjuk talajunk állagát, szerkezetét és szerves anyag tartalmát. Szintén jó megoldás lehet, hogy ha nagyon rossz minőségű a kertünk talaja, és nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk javítani rajta, akkor inkább magaságyásba, vagy konténerekbe ültetjük a növényeinket.

5. Túl közel ültetjük egymáshoz a növényeket

A kielégítő betakarításhoz elengedhetetlen a megfelelő tőtávolság, illetve sorköz kialakítása az egyes növények között. Az összezsúfolt növények nem hoznak megfelelő mennyiségű termést, és nagyobb valószínűséggel támadják meg őket a kártevők is. Ha nem áll rendelkezésünkre elegendő hely a kertben, akkor inkább ne ültessünk sok növényt, a sűrűn ültetett növények ugyanis versenyeznek majd egymással a vízért, és a tápanyagokért, ennek pedig az lesz a vége, hogy egyiknek sem jut majd elegendő. A legjobb megoldás az, ha minden növényt úgy ültetünk, ahogy az a vetőmag csomagolásán fel van tüntetve.

6. Túl napos, vagy túl árnyékos helyre kerültek a növényeink

Soha nem lesz ízletes paradicsomunk, ha a teraszon, a tető alatt termesztjük, ennek a zöldségenk ugyanis szüksége van a megfelelő mennyiségű napfényre ahhoz, hogy ízletes terméseket hozzon. Érdemes minden növény elültetése előtt a magok csomagolásáról tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy melyik mennyi napsütétes órát igényel egy nap. 

Az ajánlott napsütéses órák száma szerinti csoportosítás
- Teljes napsütés: ezek a növények több mint 6 óra közvetlen napfényt igényelnek ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termést hozzanak. A 6 óra csupán a minimum, egyes növények, mint a paradicsom, azonban ennél többet, akár 8-10 órát is igényelhetnek.
- Részleges napsütés: ezek a növények elviselik az árnyékot is, de legalább 4-6 órás közvetlen napfényt igényelnek. Esetükben fontos szem előtt tartanunk, hogy figyeljünk a napfény minőségére, a reggeli napsütés ugyanis nem olyan intenzív, mint a délutáni, így a melegkedvelő növények jobban fognak működni, ha a délutáni napot kapják meg.
- Részleges árnyék: ezeknek a növényeknek 4-6 órás napfényre van szükségük, de inkább a hideg reggeli napsütést vagy a szűrt délutáni fényt preferálják.
- Árnyékkedvelő: ezek a növények kevesebb, mint 4 óra közvetlen napfényt igényelnek. Ez nem egyenlő azzal, mintha nem kapnának napfényt, mert minden növénynek szüksége van napfényre a megfelelő növekedéshez. Az árnyéktűrő növények azonban a szűrt vagy közvetett napfénynél fejlődnek a legjobban, így őket nagy fák alatt, fedett teraszon, esetleg napfényes szobában érdemes nevelni.

7. Nem készítettünk öntözési tervet

Az egyik leggyakoribb oka a növények pusztulásának, a vízhiány. Ha nem kapnak elegendő mennyiségű vizet, akkor kiszáradnak, ha túl sok vizet kapnak, akkor pedig nem hoznak fogyasztásra alkalmas termést. A legjobb megoldás ezért, ha minden évben készítünk öntözési tervet, és mérlegeljük az alábbiakat:
- hol van az öntözővizünk forrása, megfelelő hosszúságú-e a tömlőnk, ellenőriztük-e a víznyomást az öntözőberendezésünknél
- hogyan juthat el a legegyszerűbben az öntözővíz a növényeinkhez (habár a csepegtető öntözés az egyik legjobb módszer, a kézi öntözés néha sokkal hasznosabb, így ugyanis mi szabályozhatjuk, hogy melyik növényre mennyi víz kerül) 
- milyen hatással van az esővíz a kertünkre, milyen irányban folyik a lehulló csapadék a kertben


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől