Ezek a trükkök működnek: így űzd ki a kertből a pusztító vakondot

Habár a vakond védett állat, csúnyán tönkreteheti a kertünket és a pázsitot egyaránt. Számtalan olyan módszer van azonban ellenük, amellyel anélkül felvehetjük velük a harcot, hogy kárt tennénk bennük.

A vakond valójában egy nagyon aranyos állat, és habár védett, mégis óriási károkat és pusztítást képes okozni a kertben. Sokféle trükk van azonban, amellyel távol tarthatjuk őket úgy, hogy az állatban nem teszünk kárt. Így a gyepünk is megmenekül és a vakond is épségben távozik. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogy egyedül már nem tudunk megbírkózni az állattal, illetve állattokkal, ebben az esetben inkább forduljunk szakemberhez. 

Ilyen bevált módszer például, ha porított molyirtót keverünk a túrások földjéhez, vagy szélpörgőket szúrunk a túrások közepén lévő lyukba, amely a rezgéseivel elijeszti az állatot. Az is műkdőképes módszer lehet, ha borosüvegeket teszünk a lyukakba a szájukkal felfelé, a bennük fütyülő szél hangja ugyanis távol tartja a vakondokat. Léteznek speciális vakondriasztó eszközök is, például a rezgő fémtüskék, amelyeket a földbe kell szúrni, ezek azonban inkább agyagos talajban lehetnek hatásosak, a homokos földben nem sokat érnek. 

Talán az egyik leghatékonyabb módszer a vakond távoltartására a vakondháló alkalmazása, ezt azonban csak a kert füvesítése előtt tudjuk alkalmazni, hiszen az elültetni kívánt fű alá, a földbe kell beásnunk. Így ha gyeptelepítés előtt állunk, ez a módszer biztosan beválhat. Másik működő módszer, hogy vakondcsapdákat helyezünk el a vakond által ásott alagutakba. Ennek a lényege, hogy egy olyan elektromos dobozt ásunk be a földbe, amely impulzusokat bocsájt ki magából. Ezeket csak a vakond hallja, számára azonban taszító, így biztosan távolt tartja majd őket. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A vakondok elriasztására számos módszer létezik, de melyik a legjobb?
Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: így védekezz helyesen a vakond ellen

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el

Ki ne vágyna egész évben bőséges, friss termésre?
Megtripláznád a termést? Ezekkel a trükkökkel egész évben friss zöldséghez juthatsz


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu