Ezek a trükkök tényleg működnek: ennyire egyszerű a csigák elleni védekezés

A meztelen csigák szinte minden évben borsot törnek a kertészek orra alá, képesek ugyanis nagyon rövid idő alatt akár az egész veteményest kiírtani. Nem reménytelen azonban a helyzet, hiszen rengeteg olyan házi praktika létezik, amellyel távol tarthatjuk a csúszómászókat a növényeinktől, ráadásul ezekkel a trükkökkel költséghatékonyan megúszhatjuk a védekezést. Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyeket a leggyakrabban alkalmaznak a kertészek a csigák ellen.

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb és talán legsikeresebb házi praktikákat, amelyekkel távol tarthatjuk a nem kívánatos csúszómászókat a kertünktől.

A sörcsapda talán az egyik leggyakrabban használt módszer: edénybe öntünk egy kis sört, amelyet kicsit beásunk a földbe, és a csigák vonulási útjába rakjuk. Ez odacsalogatja őket, belemásznak, és elpusztulnak. Néhány kertész szerint ugyanez a módszer cukros élesztővel is tökéletesen működik. Mások szerint, ha vasport szórunk a csigák vonulási útjára, és abból a nedvesség miatt rozsda lesz, akkor a csigák szintén elkerülik majd növényeinket. Meglepő, de van olyan kertész akinél a zabkorpa vált be, ha ugyanis azt megeszik a csigák, akkor megdagad bennük, amelyek így végül kiszáradnak, és elpusztulnak. Sokan a tojáshéj mellett teszik le a voksukat, érdemes ugyanis összeaprított tojáshéjat szórni a csigák vonulás útjára, illetve a növények köré, ez ugyanis megsebzi az állatokat, amelyek így távol maradnak majd a veteményesünktől.

A legfárasztóbb, viszont talán az egyik leghatékonyabb módszer az, ha kézzel szedjük össze a csigákat a hajnali vagy az éjszakai órákban. Ha forró vízbe tesszük őket, akkor azonnal elpusztulnak. 

Ugyanakkor mi a legtöbb kertben bevált, és szinte minden kertész szerint ez az egyetlen 100 százalékos védekezési módszer a csigák ellen, az az indiai futókacsa. Ennek a kacsának ugyanis az egyik kedvenc tápláléka a csiga, és szinte porszívóként működik a veteményesben. 

Ha növényvédő szerrel szeretnénk távol tartani a csigákat a növényeinktől és a kertünktől, akkor is van néhány lehetőségünk. A meztelen csigák ellen használhatunk különböző metaldehid hatóanyag-tartalmú csigaölő szereket, magnézium-szilikát hidrát hatóanyag-tartalmú csigatávoltartót és Phasmarhabditis hermaphrodita, Steinernema feltiae (EN05) hatóanyag-tartalmú parazita fonálférgeket is.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista