Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: így öntözd helyesen a növényeket

Ezt a hibát rengeteg kertész elköveti: így öntözd helyesen a növényeket

agrarszektor.hu
Nagyon sok kertész elköveti azt a hibát, hogy öntözéskor, fentről locsolják meg a növényeket, és nem alulról, bele sem gondolva abba, hogy így a levelek kapják majd a legtöbb nedvességet, amelyek közel sem képesek annyi vizet felszívni, mint a gyökerek. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában arról beszélt, hogyan kell helyesen és hatékonyan öntözni, illetve milyen káros hatásai lehetnek a helytelen öntözésnek. Mint mondta, a legfontosabb, hogy soha ne a növényt, hanem inkább a talajt locsoljuk. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertészek gyakran elkövetik azt a hibát öntözéskor, hogy nem a talajt locsolják meg, hanem magát a növényt, illetve annak leveleit, ezzel azonban a legtöbb esetben sokkal többet árthatnak, mint gondolnák. Ezért ha lehetséges, inkább ne a növényeket öntözzük, hanem azok tövét, valamint a talajt, hiszen a gyökerek szívják fel a nedvesség legnagyobb részét, nem a levelek. Ez utóbbiakat csak akkor érdemes locsolni, ha van valamilyen tápanyag a vízben, amivel öntözünk, de ezt is inkább permetezővel érdemes felvinni. Azért sem érdemes fentről locsolnunk, mert így sokkal több betegséget elkaphatnak növényeink, könnyebben lesznek például különböző penészbetegségek áldozatai. Hatékonyan és helyesen slaggal is tudunk öntözni, anélkül, hogy az egész növényt lespriccelnénk vízzel. Hagyjuk, hogy a víz csak simán folyjon a slagból, és így sétáljunk végig a növények mellett, alaposan meglocsolva a töveiket és a talajt.

Sok növény, például a paradicsom, az uborka, vagy akár a padlizsán szinte egyenesen utálják, ha felülről öntözik meg őket, így ugyanis nagyon könnyen elkaphatnak különböző betegségeket, amiknek gyakran pusztulás a vége. Az érett termésnek sem tesz jót, ha felülről locsolják, a sok víztől ugyanis könnyen szétrepedhetnek. A leveles zöldségek azok, amelyeket minimálisan fentről is lehet locsolni, ugyanakkor azok a zöldség, amelyek nagyobb terméseket hoznak, jobban szeretik ha a leveleket elkerülve, csak a töveket locsolva jutnak nedvességhez. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03