Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a citromlé a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a citromlé a kertben

agrarszektor.hu
Kétségtelen, hogy a citrom az egyik legtöbbet használt gyümölcs a háztartásokban, fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott magas C-vitamin-tartalma miatt. Sokan azonban nem is gondolnák, de a kertben például a kártevőket, szúnyogokat és a pókokat is távol tarthatjuk vele, sőt, a már kissé kopott vagy rozsdás tartóinkat is újjávarázsolhatjuk vele. Ráadásul tökéletes komposztalapanyag is, így a kuka helyett nyugodtan landolhat a kertünkben is. Most pedig egy csokorba gyűjtöttük, mire és hogyan alkalmazhatjuk ezt a szuper gyümölcsöt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár elsőre talán furcsán hangozhat, de a citromhéj és a citromlé igazi csodaszerként vethető be a veteményesekben, de természetesen a mértékekre oda kell figyelnünk - írja a balconygardenweb. Ha ezeket betartjuk, akkor könnyedén alkalmazhatjuk több területen is, az eredmény magáért fog beszélni. Kövessük az alábbi praktikákat, és élvezzük később a munkánk gyümölcsét.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Gyomirtás citromlével
A citromlé szerves gyomirtó szerként is használható. Nincs is más dolgunk, csak keverjünk össze 1 liter 5%-os ecetet körülbelül 50-75 ml citromlével, tegyük egy szórófejes palackba, és már alkalmazhatjuk is a gyomok ellen.

2. Növelhetjük a csírázási arányt

Egy tanulmány szerint a citromlé elősegíti a sejtosztódást, és stimulálja egyes enzimek aktivitását, és segíti tápanyagszállítást. Adjunk hozzá 3 ml citromlevet egy liter vízhez, és az oldattal öntözzük meg a magokat a vetés idején. Miután kicsíráztak, újra felhasználhatjuk a palánták öntözésére. Sőt, a keményebb magokat egy éjszakán át áztathatjuk, így még jobban növelni tudjuk a csírázás eredményességét.

3. Egyensúlyozza a talaj pH -szintjét

A talaj savanyítását savakkal tudjuk megoldani. A legjobb, ha a talajt semleges szint közelében tartjuk, vagy enyhén savanyítjuk - ez attól függ, hogy van-e olyan növényünk, ami jobban kedveli a savas közeget. Egy liter vízhez adjunk 2 evőkanál citromlevet, és öntsük a növények aljához, közben pedig ügyeljünk arra, hogy a levelekre lehetőleg ne folyassunk az oldatból. Fontos megjegyezni, hogy ez a praktika leginkább kisebb területeken vagy cserépben lévő növények esetében alkalmazható!

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Tisztítsuk meg a fém és a réz edényeket, tartókat

A citromlé jó választás fém- és rézedények tisztítására is. Savtartalma segít eltávolítani a lerakódásokat és a vízfoltokat, így bármikor újjávarázsolhatjuk őket! Öntsünk néhány csepp citromlevet egy tiszta anyagra, és néhány percig dörzsöljük vele az edényeket, majd vízzel öblítsük le. Használhatjuk fémfigurák, üvegedények és vázák tisztítására is. Vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük jól a külső felületeket vele, hogy eltávolítsuk az összes foltot.

5. Használjunk citromhéjat

A citromhéj felhasználásának számos módja van a kertben: ha egy maroknyi citrushéjat adunk a komposzthoz, akkor növelni tudjuk vele a nitrogénszintet. A citromhéj egyébként gazdag magnézium-, kalcium- és kénforrás. A citromhéj segítségével még a levéltetveket is hatékonyan eltávolíthatjuk. Forraljunk fel vizet, majd tegyünk bele citrom és narancshéjat fele-fele arányban, szűrjük, majd hűtsük le az oldatot, és tegyük szórófejes palackba. Permetezzük körbe a levéltetvekkel fertőzött területet, így már könnyedén megszabadulhatunk tőlük! Extra tipp: ha citromhéjjal bedörzsöljük a bőrünket, akkor távol tudjuk tartani magunktól a szúnyogokat is.

6. Segít megszabadulni a pókoktól

A citromlé kiválóan használható a pókok távoltartására is. Adjunk 10-14 csepp citromlevet és 8-10 csepp borsmenta olajat egy csésze vízhez, keverjük el jól, majd permetezzük szét az oldatot a pókháló körül. De az is működik, ha félbevágunk egy citromot, és néhány szem szegfűszeget teszünk bele, majd ezt elhelyezzük a pókok által megszállt területen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?