Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

Sokan nem is gondolnák, de a szódabikarbóna bizony nemcsak a konyhában, illetve a háztartásban használható, hanem a kertben is jó szolgálatot tesz a növények gondozása során. Tökéletes természetes gombaölő például, így alkalmazásával könnyedén megóvhatjuk növényeinket a kórokozóktól a kertben és a lakásban egyaránt.

Érdemes betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen nemcsak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Tökéletesen alkalmas például permetszer formájában a gombás fertőzések kialakulása ellen, illetve esetleges kezelésére, így a rozsda, a peronoszpóra és a lisztharmat is megakadályozható vele.

Hogyan ismerhető fel a gombás fertőzés?

A gombás fertőzések általában a szövetek elhalását eredményezik, nyomukban a növények torzulnak, a növényi részek deformálódnak - írja a balconygardenweb.com. A növények gombás fertőzésének leggyakoribb tünete a különböző színű és méretű foltok megjelenése a leveleken. Léteznek ugyanakkor a gyökereket támadó gombák is, pusztításuk nyomában hervadó, végül teljesen elszáradó és elhaló növények maradnak.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Miért jó a szódabikarbóna a gombák ellen?

Egy tanulmány szerint a szódabikarbóna képes szembeszállni a gombás fertőzésekkel, használatával, illetve heti szinten történő szódabikarbónás oldatos permetezéssel például jelentősen visszaszorítható a növényeken kialakult lisztharmat. Egy másik tanulmány szerint nemcsak megállítani lehet a lisztharmatot szódabikarbónával, de akár a kialakulását is megakadályozhatjuk a leveleken, emellett segít csökkenteni különböző gyümölcsfertőzések súlyosságát is. A szódabikarbónás permetezést olyan növényeken érdemes alkalmazni, mint például a paradicsom, a burgonya, a káposzta vagy a padlizsán.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát a növényeken?

A szódabikarbóna használatának legjobb módja, ha oldatot készítünk belőle, és azzal permetezzük meg a növényeket. Az oldat elkészítéséhez szükségünk lesz 3,5-4 liter vízre, 1-2 evőkanál szódabikarbónára, 2-4 csepp enyhe folyékony mosogatószerre és egy tiszta spray palackra. Oldjunk fel 1-2 evőkanál szódabikarbónát körülbelül 4 liter vízben, adjuk hozzá a folyékony mosogatószert, majd alaposan keverjük össze az elegyet. Tegyük az így kapott oldatot a palackba, jól rázzuk fel, majd permetezzük meg vele a növényeket a szükséges területeken. A permetezést ismételjük meg 7-10 nap múlva, viszont ha ezt követően is észleljük a kórokozó jelenlétét, akkor készítsünk új oldatot mosogatószer nélkül. Ügyeljünk arra, hogy az oldatot ne tároljuk hosszú ideig, érdemes tehát minél hamarabb felhasználni. 

A szódabikarbóna használatának előnye a gombás fertőzésekkel szemben

  • Megakadályozza a penész kialakulását a növényeken.
  • A szódabikarbóna környezetbarát és olcsóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható gombaölő szerek.
  • Fenntartja a talaj pH-értékét.
  • Ráadásul a szódabikarbóna távolt tartja a hangyákat és a hernyókat is. 
  • Frissen, üdén és egészségesen tartja a növények virágait, valamint leveleit.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK