Filléres trükkök a gyomok ellen: így garantáltan elpusztul minden gaz a kertben

Filléres trükkök a gyomok ellen: így garantáltan elpusztul minden gaz a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész vagy kerttulajdonos számára a gyomok elleni küzdelem nem éppen a legkedveltebb feladat. Ez bizony végtelen (és talán vesztes) csatának is tűnhet akkor, amikor igazán burjánzani kezdenek a gazok, azonban megéri a fáradozás akkor, ha szép, rendezett és tiszta kertet szeretnénk az udvarunkon látni. Ez természetesen nemcsak esztétikailag fontos feladat, hanem a növényeink számára is jelentős, mivel a gyomok elveszik a vizet, oxigént és különböző ásványi anyagokat, illetve tápanyagot. Ezért is kiemelten fontos az, hogy felvegyük a harcot a gazok ellen, az alábbi praktikák segítségével pedig garantáltan sikeres lehet a gyomlálás.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár valóban nem mindig könnyű szembeszállni a gyomok és a gazok ellen, egy gyommentes kert pedig szinte lehetetlennek tűnik. Ám, mint mondani szokás, a látszat néha csal. Nem egy megoldás létezik, melyek segítségével megszabadulhatunk a nemkívánatos növényektől - írja a bhg.com. Sokszor csak egy kis odafigyelésre van szükség a siker érdekében, sőt, még különböző vegyszerekhez sem kell nyúlnunk, így még a környezetünket is óvhatjuk. Itt hát az idő felhúzni a kesztyűt és belevetni magunkat a gyomirtásba!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Ismerjük fel az "ellenséget"

A kertben található gyomok azonosítása segíthet megtalálni a legjobb stratégiát a védekezésre. Ha képesek vagyunk azonosítani az adott gyomnövényeket, akkor bővebb információkhoz juthatunk velük kapcsolatban. Fontos tudni, hogy egynyári vagy sem, évelő vagy nem, mik az igényei, és persze az, hogy hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Arról is képet kaphatunk, hogy miként és milyen gyorsan szaporodnak, valamint mikor csíráznak. Ha ezeket tudjuk, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz a védekezésben.

2. Rejtett magok

Sok gyom terjed magon keresztül, amik aztán sok-sok időn keresztül maradhatnak a talajban, és csak egy kis fényre, nedvességnek várnak, hogy növekedni kezdhessenek. Ezért gyomláláskor ezt tartsuk szem előtt, és a lehető legkevésbé bolygassuk meg a talajt. Jó tipp lehet, ha a gyomokat még vetés előtt távolítjuk el a talajból. Ha gyomirtót szeretnénk használni a csírázó magok ellen, akkor nagyon óvatosan bánjunk vele, hiszen könnyen elpusztíthatjuk a növényeinket is vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Óvatosan a gyomirtó szerekkel!

Soha ne permetezzünk semmit szeles időben vagy tűző napsütésben - ez pedig különösen igaz a gyomirtó szerekre! Mindig tartsuk be a használati útmutatóban található utasításokat, és használjunk védőruhát, például kesztyűt, szemüveget, maszkot és hosszú ujjú ruhákat. A lehető legjobb az, ha természetesen úton, természetes anyagokkal próbálunk megszabadulni a gazoktól. Ha bolti verziót használunk, előtte győződjünk meg arról, biztosan a nekünk megfelelőt választottuk-e. Címkézzük fel a permetezőt, hogy tudjuk, mire használtuk, nehogy a haszonnövényeinket is kiirtsuk vele.

4. Nem a megfelelő eszközt használjuk

Bár néha az tűnik a legjobb megoldásnak, ha nekiesünk különböző eszközökkel az irtásnak, nem minden esetben teszünk jót. Ha például ásóval vagy kapával kezdjük el a gyomlálást, akkor könnyen kárt tehetünk a többi növényben, vagy éppen széthordjuk a magokat, esetleg gyökereket. Sok esetben elég, ha egyszerűen csak a tövénél fogva levágjuk a gazokat. Ha van valamilyen kisebb kézi szerszámunk, például kislapát, akkor azzal óvatosan ugyan, de érdemesebb lehet tevékenykedni - főleg szűkebb helyeken - mint a nagyobb társaival.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Ne felejtsük el a kesztyűt!

Fontos, hogy minden esetben vegyünk fel kesztyűt, ha gyomlálni kezdünk, hiszen a növények szúrhatnak, befoghatják a kezünket! Különböző bogarak, kártevők is lehetnek rajtuk, valamint könnyen lehet, hogy éppen allergiásak vagyunk arra, amit éppen ki szeretnénk húzni a földből. Arról pedig nem is beszélve, hogy így nem lesz koszos sem a kezünk, és kisebb eséllyel visszük be az otthonunkba a kórokozókat. Ezért egy jó minőségű kesztyű beszerzése mindenképpen ajánlott.

6. Nem gyomlálunk időben

Minél jobban hagyjuk megnőni a gyomokat, annál jobban terjednek és annál nehezebb dolgunk lesz a megfékezésükben. Amint észrevesszük őket, ne tétovázzunk, távolítsuk el őket. Minél tovább nőnek a gyomok, annál jobban terjednek, és a kisebb gyomokat sokkal könnyebb eltávolítani, mint a nagyokat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43