Hiába locsolod a kerted, ha ezt nem teszed meg: ebbe a hibába sokan beleesnek

Egyre szárazabbak, aszályosabbak a nyarak, ráadásul, ha esik is az eső, azonnal forró, szárító szelet hoz magával, ez az időjárás pedig komoly kihívások elé állítja a kertészeket. Nem elég azonban csak locsolni, érdemes ugyanis úgynevezett széltörő növényeket ültetni a sorok közé, vagy a magasabb zöldségek alá kisebbeket veteményezni. Ha ezt talajtakarással kombináljuk, akkor az öntözés hatékonyságát is meg tudjuk sokszorozni, és a legforróbb nyarakon sem fognak lekonyulni, vagy elszáradni a növényeink.

Évről évre aszályosabbak a nyarak, sőt ma már nem csak a nyár, hanem a tél és a tavasz is csapadékban szűkölködő - írja a kerteszkedek.hu. Ráadásul, ha mégis esik egy kis csapadék, azonnal jön vele a forró, szárító szél is, ami kettős kihívás elé állítja a kertészeket. Egyrészt alig van a földben a növények számára elérhető víz, sok helyen 50-60 cm mélyre is le kell menni az első nedves rétegek megtalálásáig, tehát muszáj locsolni. Másrészt pedig nem elég csak öntözni, hiszen még egy „elmocsarasított” kertben is képesek a növények fuldokolni a szárazságtól, ha nincsenek védve mikroklíma szinten a szárító széljárástól. A légszárazság, csak úgy, mint a szobanövényeknek télen a szobában, komoly kihívás a konyhakerti növényeknek is, mert ugyanúgy levél vesztéshez, kiszáradáshoz vezet kinn is.

Önmagában csak az öntözés kevés a szép terméshez

Ahogy a gyep esetében, úgy a konyhakertnél is a kora reggeli locsolás javasolt, hogy a növények ne álljanak egész éjjel hideg párában, mert az a gombás fertőzések melegágya. Viszont a felforrósodott talajra és a növényekre sem szabad vizet permetezni, hiszen a felfrissítés helyett inkább megégeti azt. Ezért kell a konyhakertben is törekedni a réteges mikroklíma megteremtésére. Úgy tudsz rétegeket kialakítani, hogy széltörő növényeket ültetsz a sorok közé:

 • futó babot,
 • kaprot,
 • csemegekukoricát,
 • napraforgót, vagy
 • akár kisebb gyümölcsfákat, mogyoróbokrokat

Nem véletlenül volt divat régen a kukorica vagy szőlő alá veteményezni: a magasabb növény árnyékával és szélfogóként védte a kisebbet. Ha ezt talajtakarással kombinálod az öntözés hatékonyságát is meg tudod sokszorozni, és a legperzselőbb nyári hőségben sem fognak földig hajolni a paprika tövek, vagy a sárgarépák levelei.

Íme 8 érv a mulcsolás mellett:

 • A talajtakarással nagy részben kiváltható a rendszeres kapálás, ásás vagy gépi művelés.
 • A gyomosodás töredékére esik vissza, hiszen a vastagon leterített réteg áthatolhatatlan szőnyeget képez a legtöbb gyomnövény számára.
 • A mulcsréteg megakadályozza a talajnedvesség elpárolgását, lassítja a kiszáradást, még kánikulában is képes nedvesen tartani a talajt, ami jóval kevesebb locsolást jelent.
 • A leterített fűtakaró szivacsként működik: a csapadékot magába szívja, és képes sokáig nedvesen tartani a növények körül a talajt.
 • Hőszigetelőként is funkcionál, megvédi a növényeket a fagyoktól.
 • A betakart talajról nem verődik fel a föld, így gyümölcsök, zöldségek tiszták maradnak.
 • A mulcs alatt számos talajlakó fejti ki hatását, ami a talaj fellazítását eredményezi.
 • A kerti hulladékanyag idővel bomlásnak indul, komposztálódik, így a talaj humuszban gazdagodik, javul a szerkezete.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme a 8 leggyakoribb hiba, amit a pozsgások gondozásakor el lehet követni.
Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: itt hibáznak a legtöbben

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu