Megtévesztő hagymások: mit tegyünk elvirágzás után?

agrarszektor.hu
Nehéz eligazodni a sok információ között a hagymás növényekkel kapcsolatban, pedig szinte minden kertben megtalálható a tulipán, a jácint, vagy a nárcisz. Sokan nem tudják azonban, hogy pontosan melyik növénynek érdemes felszedni a hagymáját miután elvirágzott illetve, ha fel kell szednünk, akkor mit csináljunk vele utána, és hogyan tároljuk. Összeszedtük most az összes hasznos információt, amelyet a hagymás növények termesztéséről tudni kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok helyen lehet olvasni, hogy a tulipán, a jácint, és a nárcisz hagymáit minden évben fel kell szedni, ezt nem szükséges azonban minden alkalommal megtenni. A kisebb termetű, kis virágú tulipánok hagymáit benne hagyhatjuk a földben, ők ugyanis a sarjhagymáikról megújulnak. Ezzel szemben a kerti tulipánok, amelyek termete, virága és hagymája is nagyobb, érzékenyebbek a különböző vírusokra, így ők igénylik, hogy évenként felszedjük, majd selejtezzük hagymáikat. Ha ez mégsem történik meg, akkor számolnunk kell azzal, hogy évről-évre kisebb termetű és virágú egyedek fejlődnek, a hagymák pedig idővel elpusztulnak majd. 

A nagyobb virágú, magas tulipán fajták hagymáit az elvirágzás és a levelek leszáradása után, lehetőleg száraz időben szedjük fel. Ez azt jelenti, hogy a hagymát akkor kell kivenni a földből, ha a növény már visszahúzódott, de még megtaláljuk. Ennyi idő elteltével ugyanis a tápanyagok a levélből a hagymába vándorolnak, a hagyma ismét életerős lesz, nés agyobb az esélye a következő évi virágzásnak. Ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, és ez rontja a következő évi virágzási esélyeket.

A tulipánhagymák felszedése után érdemes a hagymákat félárnyékos helyen megszikkasztani, majd 1-2 nap elteltével átválogatni őket. A könnyen leváló pikkelyleveleket mindig távolítsuk el, a csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön, és semmisítsük meg, vagy égessük el őket. Érdemes a hagymákat gombaölőszer oldatba áztatni legalább 20 percig, és csak ezután megszikkasztva eltárolni őket. Kiültetésig 10 fok körüli hőmérsékleten tartsuk a hagymákat száraz, szellős helyen, például egy kartondobozban. A kiültetés legkésőbbi időpontja október vége, a hagymáknak ugyanis még be kell utána gyökeresedniük.

Mely növények a hagymások?
A hagymás, gumós, hagymagumós és rizómás fajokat hagymás növényeknek, röviden hagymásoknak nevezzük. Ezek az évelő, általában lágyszárú növények módosult földbeli hajtásaikban vagy szárukban tartalék tápanyagokat raktároznak el, így biztosítva a növény számára az állandó tápanyagellátást tél végén és koratavasszal. Jellemzőjük, hogy virágzás után leveleik elszáradnak, majd behúzódnak. Virágzás alatt a hagymák elhasználódnak, mintegy kiürülnek, és csak a virágzást követő időszakban töltődnek fel. Ide tartoznak a tulipánok is.

A nárcisszal kicsit más a helyzet, mint a tulipánnal, a hagymákat ugyanis éveken át hagyhatjuk ugyanazon a helyen a földben. Elvirágzás után vágjuk le az elhervadt virágokat szárral együtt, a leveleket azonban hagyjuk, és várjuk meg míg elszáradnak. A virágzás érdekében a hagymákat csak 4-5 évente javasolt felszedni, azt is csak a levelek elszáradása és a fiókhagymák leválasztása után. A kiszedett, valamint leválasztott hagymákat pihentetés céljából tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen kartondobozban vagy ládában, és ősszel ültessük el őket újra.

A jácint levelei az elvirágzás után elszáradnak, visszahúzódnak. Hagymáikat ilyenkor szedhetjük fel, és az őszi kiültetésükig száraz, szellős helyen tároljuk. Kiemelésükkor ügyeljünk rá, hogy a növény mélyre is lehúzódó gyökerei minél kevésbé sérüljenek meg. A tárolás alatt kerüljön sor az elszáradt levelek eltávolítására és a fiókhagymák leválasztására.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?