Mire figyeljünk oda metszőolló vásárlásakor?

A jó és éles metszőolló kiválasztása az egyik legfontosabb feladat kertünk gondozásakor. Talán a legalapvetőbb eszköz, épp ezért sok mindenre érdemes odafigyelnünk a vásárlásakor. Néhány tippel szeretnénk megkönnyíteni a döntést.

Aki igazán jó metszőollót akar vásárolni, annak bizony fel kell keresnie a profi kereskedő cégeket, szakboltokat. Az olló megvételekor nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk.

1./ A növény hajtásvastagsága

Egyik legfontosabb kérdés, hogy mit kell metszenünk, és milyenek a növény hajtásvastagságai. Minden növénynek vannak vastagabb és vékonyabb hajtásai, de mindig azt nézzük meg először, melyikből van a legtöbb. Ne foglalkozzunk a friss hajtásokkal, hanem a nyugalmi állapotban lévő fásodottakat vegyük szemügyre. A megfelelő ollót mindig úgy válasszuk ki, hogy a növény legnagyobb részét meg tudjuk vele metszeni.

2./ Az ág keménysége

Az ág keménységét is érdemes felmérnünk, hisz vannak puha és kemény ágú növények, ettől is függ, mekkora erőt kell majd kifejtenünk a metszéshez. Nézzük meg mindig, hogy élő vagy holt ágról van-e szó, mert egy száraz ág levágása még puha fájú egyed esetén is sokkal nagyobb erőkifejtést igényel.

3./ A növény hajtássűrűsége

A metszendő növény hajtássűrűsége sem elhanyagolható, hisz egy nagy méretű metszőollót szinte képtelenség úgy betolni a sűrű növény belsejébe, hogy azzal ne sértsük meg az útba kerülő ágakat, vagy ne okozzunk roncsolt vágási felületet. A lényeg tehát, hogy minél vastagabb, keményebb ágú a növényünk, annál erősebb metszőollóra van szükségünk. Ezek a metszőollók azonban nagyobbak, ezért kisebb tenyerekbe nem férnek el, nehéz velük dolgozni.

4./ Milyen hosszú munkánk van

Mielőtt metszőollót vásárolunk, mindig gondoljuk át, hány órás, esetleg napos metszenivalónk van. A jó metszőolló ugyanis védi a kezünket a vízhólyagtól, és a zsibbadástól. Ezért mindig nézzük meg, milyen a nyél kiképzése, a nyelet borító bevonat finomsága, rugalmassága, a nyél hossza és a nyél mobilitása. Legyen jó hőszigetelő a nyél felülete, hiszen legtöbbször a hűvösebb évszakokban fogjuk majd a metszőollót használni. Az ollón lévő zárat is ellenőrizzük le: ne a nyél végén legyen, és vegyük figyelembe, hogy a gyakorta alkalmazott bőrszíj alkalmatlan erre a funkcióra. A zár helye lehetőleg az olló középső részén legyen, így az olló egy kézzel is kezelhető, vagyis egykezes. Nem kell, hogy méregdrága legyen a metszőollónk, de spórolni sem éri meg rajta - végül meghálálja a kiskertünk.

5./ Fizikai adottságaink

Az az igazán jó metszőolló, amelyikkel tisztán, roncsolásmentesen, minél kisebb sebeket ejtve tudunk vágni. Ezért az olló vásárlásakor mindig legyen fontos szempont a fizikai adottságunk, mint például a tenyerünk nagysága, vagy erőssége, hisz akinek gyengébb a keze, annak érdemesebb kisebb ollót választania. Az a jó metszőolló, amelyiknél viszonylag kevés erőt kell kifejtenünk a vesszők elvágásához. Az sem mellékes, hogy jobb vagy balkezesek vagyunk-e, mert a tényleg jó ollók csak az egyik kezünkbe illenek.

A lényeg tehát, hogy szánjunk időt és energiát az ideális metszőolló kiválasztásához és megvásárlásához. Nemcsak a későbbi kerti munkákat könnyíthetjük meg így, de kezünk épségére is jobban tudunk vigyázni.
 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Számtalan feladat akad a kertben júniusban is.
Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

A kis területek is megannyi lehetőséget rejtenek magukban.
Így lehet kis helyen is sok termésed: íme az élelmes kertészek tuti trükkje


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu