Mikor kell felszedni a burgonyát? Itt a válasz a kertészek örök kérdésére

agrarszektor.hu
A burgonya nyár végén válik betakaríthatóvá, addig azonban folyamatosan gondoznunk kell a nagy levéltömeget, ami a kertünkben virít. Fontos a növények rendszeres öntözése, a föld minél gyakoribb fellazítása a tövek közül, valamint a gazolás. Amikor nyár végén a levelek elkezdenek sárgulni elérkezett a gumók felszedésének ideje, hiszen ekkorra lesz a legmagasabb a keményítőtartalma.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A burgonyát csak teljesen beérett állapotban érdemes betakarítani. Ezt úgy lehet megállapítani, hogy a növénynek a szára és a levélzete már teljesen leszáradt, a szár a talajból könnyen kihúzható, a gumók is könnyen leválnak, és a héjuk erős nyomásra sem hámlik le. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a gumók héja már nem foszlós, hanem parás, enyhe dörzsölésre se válik el a gumó húsától. A korai, és a késői felszedés egyaránt hiba, az éretlen gumók ugyanis sérülékenyebbek, érzékenyebbek a fizikai behatásokra, könnyebben fonnyadnak, és gyorsabban fertőződnek. A tárolásra szánt burgonya betakarításának ideje fajtától függően augusztus közepétől október közepéig tart.

A házikertekben a kézzel, illetve kapával vagy ásóval történik. Ha sikerült az állományt gyommentesen tartani, akkor a gumók felszedése is jóval könnyebb lesz, kevesebb lesz a sérült, félbevágott gumó. Figyeljünk arra, hogy a tárolásra kerülő termésbe ne kerüljön sérült, beteg vagy egyéb eltérést mutató gumó, mert a tárolás során ezek a legfőbb gócai a különböző rothadási folyamatoknak. Ha a burgonyát, nedves, nyirkos talajról takarítottuk be, a betárolás előtt hűvös, árnyékos helyen hagyjuk a gumókat megszáradni.

A megfelelő tárolás egyik legfontosabb feltétele, hogy a felszedett gumókat előbb 15-20 napig száraz, sötét szellős helyen tartsuk. Ez alatt az időszak alatt a burgonyában levő felesleges víz eltávozik, a felületére kicsapódó pára pedig leszárad, így csak ezt követően rakjuk a végleges téli tároló helyre a gumókat. Az étkezési burgonya tárolására azok a pincék, vermek tárolók a legalkalmasabbak, ahol a tárolási időszak alatt fény nem éri a gumókat, fagymentesek, tartani lehet bennük a 6-8 fokos hőmérsékletet és a 90 százalék körüli relatív páratartalmat. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?