Nagy a baj! Nem találják a megoldást a pusztító poloskák ellen a magyar kutatók

Nem sikerült előrébb jutniuk a poloskacsapda kifejlesztésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak sőt, szabályosan küszködnek a kártevő elleni védekezés kidolgozásán - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t az akadémia egyik munkatársa. Sokkal korábban elkezdte idén a károsítást az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska az országban, a hirtelen jött tavasz ugyanis kedvezett a kártevőknek. Most még nem késő védekezni ellenük, mert még viszonylag kevés növény érik, így azokat, amelyek nem hoztak termést, még megmenthetjük a pusztítástól.

Tavaly az MTA növényvédelmi kutató olyan poloskacsapda kifejlesztésén kezdtek el dolgozni, amellyel jelentősen csökkenhető majd a kártevő rovarok egyedszáma. Az agrárszektor.hu kérdésére az akadémia egyik munkatársa azonban elmondta, hogy azóta sem sikerült előrébb jutniuk a védekezés kidolgozásával kapcsolatban sőt, szabályosan küszködnek a kártevőkkel.

Idén sokkal hamarabb megjelent a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska Magyarországon - mondta az agrárszektor.hu-nak Aponyi Lajos a Növényorvosi Kamara főtitkára. Ennek az az oka, hogy az évben sokkal hamarabb kitavaszodott, így korán előjöttek az áttelelő poloskák, jelenleg pedig már tart a szaporodás, ami azt jelenti, hogy a lárvák és a kifejlett rovarok egyaránt megtalálhatók. A főtitkár kiemelte, hogy idén jóval több az ázsiai márványospoloska az országban, mint a zöld vándorpoloska, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a trópusi hőséget, amely a mostani nyárra jellemző, ez a faj sokkal jobban szereti. Tény, hogy mindkét poloskafaj egyaránt veszélyes, mert nagyon széles az a növénykultúrakör, amit károsítanak, a zöldségféléktől a gyümölcsfélékig szinten mindent szeretnek.

A poloskák jelenleg leginkább a bogyós kulturákat károsítják, de ahogy elkezd érni a paradicsom, a paprika és a padlizsán, akkor ott is egyre nagyobb számban jelennek majd meg. Voltak, akik már sárgabarackon is észlelték a kártevőt. Rovarölő szerekkel érdemes ellenük védekezni, leginkább akkor, amikor már nagyobb számban vannak - hangsúlyozta Aponyi Lajos. A pusztításukat már most el kell kezdeni, jelenleg ugyanis még viszonylag kevés növény érik, és ezeken még biztonsággal lehet használni a különböző növényvédő szereket. A poloskák szinte bármelyik felszívódó vagy kontakt szertől elpusztulnak, arra azonban mindenképp figyeljünk oda, hogy amikor már érnek a növényeken a termések, ne feledkezzünk meg az egyes szerek élelmezésegészségügyi várakozási idejéről - tette hozzá a szakember. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme néhány tuti módszer a bosszantó kártevő ellen.
Sosem volt még ilyen egyszerű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu