Ne várj tovább! Most még megszabadulhatsz a veszélyes kártevőktől

A hirtelen jött felmelegedés, és a gyakran 15-20 fokos nappali hőmérsékletek miatt idén sokkal fontosabb időben elvégezni a lemosó permetezést. A szokatlanul meleg idő miatt a növények nyugalmi állapota jóval hamarabb befejeződhet, a lemosó permetezést azonban kizárólag addig lehet elvégezni, amíg a növények el nem kezdenek kihajtani, illetve rügyezni. Így ha nem figyelünk, akkor könnyen kicsúszhatunk a permetezésre alkalmas időszakból.

A lemosó permetezést azért fontos minden évben elvégezni, mert látványosan csökkenthetjük vele a növényi részeken áttelelő kártevők alakjait, valamint a kórokozók áttelelő képleteit. A kezelés helyes elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő időzítés, ezért arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. A lemosó permetezést a valódi nyugalmi időszakban kell elvégezni, ami általában a tél elejét, vagy a tél végét jelenti(ez természetesen attól függ, hogy éppen milyen idő van az adott évben, tél elején ugyanis nehézséget okozhat ha hamar bejön a rossz idő, tél végén azonban az okozhat problémát, ha sokáig kitart a hideg, és hirtelen váltja fel a meleg). A lemosó permetezést mindig akkor végezzük el, ha nincs csapadék, valamint a hőmérséklet plusz 5-6 fok felett van – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a anovenydoki.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Idén jóval hamarabb megérkezett a tavaszi meleg, a tartós felmelegedés pedig hatással van a növények nyugalmi állapotának befejezésére. Ez azt jelenti, hogy nem szabad halogatni a lemosó permetezést, és addig mindenképp el kell végezni, amíg a növények el nem kezdenek kihajtani, illetve rügyezni. A lemosó permetezést minden gyümölcsfán és bokron elvégezhetjük. Permetezni természetes anyagokat tartalmazó készítményekkel érdemes, így a kén- és olajtartalmú szerek ajánlottak a kezelés elvégzésére.

A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak és gallyak fogdosásával jár. Ne feledkezzünk meg azonban a talajra hullott beteg, fertőzött levelek elpusztításáról sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is könnyen átvészelik a telet, és tavasszal már indul is az újabb fertőzési hullám. A leveleket forgassuk át, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak, ugyanakkor ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a leveleket gyűjtsük össze és égessük el.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezek most a legfontosabb kerti munkák Megyeri Szabolcs szerint.
Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Tények és tévhitek a fakérgen tanyázó sárga telepekről.
Itt a megoldás! Így védekezhetünk a fákat beterítő zuzmó ellen