Négy egyszerű praktika a hangyák távol tartásához

A nyár, a piknikezések és a szabadidős programok ideje, de iyenkor a felhőtlen hangulat mellett a bárhol felbukkanó hangyák is megjelennek körülöttünk, és sajnos nem csak a szabadban, de a lakásunkba is befészkelik magukat. A legnagyobb probléma ezekkel a rovarokkal, hogy valahol és valahogyan mindig bejutnak a lakásba. Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen elkészíthető természetes hangyairtó szer receptet.

Megkerestük a legjobb házi praktikákat, amelyekkel hatásosan védekezhetünk a hangyák ellen. Minden, amire szükségünk lesz, megtalálható a konyhánkban és a háztartásunkban, és semmilyen erős, mérgező vegyszert nem kell használnunk a kártevők elpusztításához. 

1. Fahéj vagy fahéjolaj

- 1 evőkanál fahéj vagy 10-15 csepp fahéjolaj
- 1 csésze víz
- vatta csomók

Míg a fahéj édes illatát a legtöbb ember szereti és kellemesnek találja, a hangyák ki nem állhatják. Keverjük össze a vizet a fahéjjal vagy a fahéjolajjal, és dobáljunk az oldatba vatta csomókat. Hagyjuk, hogy a vattacsomók jól megszívják magukat a keverékkel, majd töröljük le a vattával azokat a részeket ahol a hangyák a leginkább jelen vannak, vagy ahol vonulni szoktak. Ha tudjuk, hogy általában honnan érkeznek a hangyák, akkor érdemes ezeken a helyeken a keverékkel átáztatott vattacsomókból hagyni néhányat. 

2. Szódabikarbóna

- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna

Meglepő lehet, hogy cukrot is használhatunk a hangyák távoltartására, amikor köztudott, hogy ezek a rovarok nagyon szeretik az édes ízeket. Nos, ezzel a módszerrel nem elriasztjuk őket, hanem először odacsalogatjuk, majd csak ezután pusztítjuk el a kártevőket. Keverjük össze a cukrot és a szódabikarbónát és szórjuk rá a hangyákra, vagy csak azokra a helyekre, ahol általában meg szoktak jelenni. A hangyák ugyanis az édes íz miatt megeszik majd a keveréket, a cukorral együtt azonban a szódabikarbónát is elfogyasztják, ami viszont káros rájuk és elpusztítja őket.

3. Citrom

- 1 citrom kifacsart leve
- negyed csésze víz
- 10 csepp illóolaj

Ez a keverék nem csak elriasztja a hangyákat, de cserébe kellemes illatot és citrusos frissességet hagy maga után az otthonunkban. A hangyák nem szeretik a citrom savas illatát, emiatt menekülni fognak előle. Ez a megoldás azért lehet szimpatikus, mert nemcsak környezetkímélő, de organikus is. Csak keverjük össze a három alapanyagot, és töröljük át vele azokat a felületeket ahol a hangyák vannak, vagy általában előfordulnak. Érdemes rendszeresen ismételni, és újra alkalmazni ezt a módszert, hogy tényeg távol tartsuk vele a hangyákat és eredményes legyen a védekezés.

4. Ecet

- negyed csésze víz
- negyed csésze fehér ecet
- 10 csepp illóolaj

Ahogy a citromos módszernél is láthattuk, a hangyák nem kedvelik a savasságot és a savas dolgokat. Ahhoz, hogy távol tartsuk őket, keverjük össze a vizet, a fehér ecetet és az illóolajat. A hangyák biztosan azonnal elmenekülnek majd a szag miatt. Néhány napig ismételjük meg folyamatosan a permetezést az állatokra és a vonulási útvonalukra egyaránt. Így biztosan ott marad majd a kellemetlen szag, amely elriasztja az állatokat.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Nem csak ételeinkkel tehet csodát a fahéj.
Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben