Nem mindegy milyen földbe ülteted a növényeid: sok múlhat rajta mit választassz a boltban

agrarszektor.hu
Földkeverékek tekintetében általában a bőség zavarával nézünk szembe a boltokban. Összegyűjtöttük, hogy a különböző virágföldekben mely növények érzik jól magukat. Egyes virágföldek például kifejezetten zöldségeknek valók, míg mások a citrusféléknek. A zsákos földekről érdemes tudni, hogy mindig sterilizálják őket azért, hogy a gyommagvakat és a különböző növénykárosítókat megöljék.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az első és legismertebb az általános virágföld. Ez a könnyű föld tőzeggel vagy tőzeg nélkül kapható - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Vehetünk biovirágföldet is, amely organikusnak minősített lágyszárú és fás növények lebontott maradványait tartalmazza. Ezek a közegek természetes anyagokból állnak, mint például kéreg, parafa, vagy komposztált rostanyagok. Vannak olyan virágföldek, amelyekhez tápanyagokat is adagoltak, így ezek az ültetést követő első néhány hétben a növények tápanyagául szolgálnak. Az általános virágföld a legjobb az olyan egynyári növényeknek, amelyek egy évnél többet nem töltenek cserépben. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Lássuk mit érdemes tudni az ültetőközegről. Ahogy a neve is mutatja, leginkább a magok csíráztatásához és dugványokhoz ajánlott. Finomabb a textúrája, mint a többi földkeveréknek: így a legapróbb magok is kapcsolatba kerülnek a földdel, amely elősegíti a csírázást. Jó vízáteresztő-képességű, de tápanyagban szegény (vagyis kifejlett növényekhez ne használjuk). A legtöbb ültetőközeg tőzeg, vályog, murva és homok keveréke. Ez a közeg a legjobb a cserépbe és tálcába vetett magokhoz, illetve dugványok és palánták ültetéséhez. 

A föld-vagy vályogalapú közegek sterilizáltak, és a legközelebb állnak a kerti talajhoz. Kifejlett növények, például a cserepükben több évig élő gyümölcsfák számára ideálisak. Vigyázzunk, amikor megvásároljuk ezt a típusú földet, mert a zsák általában a kavics- és homoktartalma miatt nagyon nehéz. Sok kerti földalapú közeg tartalmaz trágyát is. Ez a közeg a legideálisabb az évelők számára, vagyis a több évig egy cserépben maradó gyümölcsfák és cserjék érzik jól magukat benne.  

A savanyú virágföld hasonló az általános virágföldhöz, de kifejezetten a savanyú közeget kedvelő növények: citrom, lime, narancs számára ajánlott. Minden összetevőt tartalmaz, amelyre ezeknek a növényeknek szükségük van, fák és cserjék esetén pedig az a legjobb, ha földalapú közeggel összekeverve használjuk. Arra is ügyeljünk, hogy ha a föld kezd kimerülni, akkor savanyú földet kedvelő növényekhez ajánlott tápoldatot adagoljunk hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?