Szuper ötlet csilipaprika-imádóknak: ezt ültessétek jalapeno helyett!

Szuper ötlet csilipaprika-imádóknak: ezt ültessétek jalapeno helyett!

agrarszektor.hu
Nagyon sok kertész évről évre megpróbálkozik valamilyen különlegesség termesztésével, és habár a jalapeno már egyre népszerűbb nemcsak a csilikedvelők körében, vannak más csípős paprikafajták is, amelyeket érdemes kipróbálni. Az egyik ilyen a serrano, amely habár jóval tüzesebb és erősebb, mint a jalapeno, az ültetése és a gondozása egyáltalán nem igényel speciális szaktudást.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A serrano Mexikó legnépszerűbb csípős paprikája, egy kicsi-közepes méretű chili paprika fajta tüzes és erősen ütős ízvilággal. Kinézetben hasonlít a jalapeno paprikához, de annál valamennyivel kisebb és fűszeresebb. Érdekesség, hogy míg a jalapeno a Scoville-skálán 2500-10000 közötti csípősségű, addig a serrano egy 10000-25000 közötti csípősségű paprika.

A paprikák, és így a serrano is előnyben részesítik a sok napfényt, emellett szeretik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt, ugyanakkor ha kertünk talaja nem ilyen, érdemes komposzttal javítani a minőségén. Ha korábban volt már paprika a kertben, javasolt minden évben más helyre ültetnünk a palántákat, a paprika ugyanis sokkal rosszabbul terem, ha több éven keresztül ugyanarra a helyre tesszük. Vigyázzunk, hogy a paprika ne kapjon túl sok nitrogént, mert ha túladagoljuk ezt a tápelemet, akkor a serrano az energiát a növény növekedésére fogja fordítani, és nem a termékenységre. Ha megoldható, akkor a palántákat felhős időben ültessük ki a kertbe, miután már biztosan nem várhatók odakint fagyok. Figyeljünk arra, hogy ültetés után alaposan öntözzük meg a palántákat. 

Hasznos tipp
Érdemes odafigyelnünk a megfelelő növénytársításra, a serrano ugyanis szereti, ha paradicsom, bazsalikom, sárgarépa, répa, fokhagyma, hagyma, retek, paszternák, petrezselyem, vagy más paprikafajták mellé ültetjük. Édeskömény és karalábé mellé ugyanakkor semmiképpen se tegyük. 
EZ IS ÉRDEKELHET

A serrano talaját érdemes havonta műtrágyázni, a termőföldet pedig minden tápanyag-utánpótlást követően alaposan beöntözni. Tartsuk észben, hogy a növekedési időszakban a serrano igényli a gyakori öntözést, azzal azonban sokkal többet használunk a növénynek, ha 3-4 naponta jó mélyen belocsoljuk, mintha mindennap csak minimális mennyiségű vizet kapna. Ha túl sok termést hoz a paprikánk, akkor könnyen meghajolhat a szára, ezért ilyenkor javasolt karót, vagy valamilyen támasztékot rakni a növényünk mellé. 

A serranót betakaríthatjuk a növekedés korai szakaszában is, amikor még éretlenek a termések, és zöldek vagy lilák, de a paprikaszüret legideálisabb időpontja akkor van, amikor a serranók vörös, sárga vagy narancssárga színűek, illetve, ha a termés kifejlett méretű, de még zöld színű. A betakarítást mindig kézzel végezzük, és ne rángassuk, vagy tépjük a serranókat, mert ezzel súlyos károkat okozhatunk a növényen, amivel veszélyeztethetjük a későbbi terméshozást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?