Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

agrarszektor.hu
Akinek őszibarackfája és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell. A betegség továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 fokos átlaghőmérséklet az optimális, ami azt jelenti, hogy idén biztosan számolnunk kell a gomba támadásával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina, ám a fertőzés után csak 1-2 héttel később jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek - írja a magyarnovenyorvos.hu. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a gomba ellen. Különösen a nektarin és a sárgahúsú barackfajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

 Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezés javasolt. Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon érdemes megismételni a folyamatot réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül ajánlatos választani, és az alsóbb dózisokkal dolgozzunk. Ilyenek például a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rézszulfát, valamint a finom örlésű rézoxiklorid. Egyes készítményeket már a "fajtára jellemző színeződés kialakulásáig" is fel lehet használni őszibarackban. Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban, ráadásul nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. A réz hatását egyébként a mankoceb hatóanyag felerősíti, ez a kombináció is kapható a gazdaboltokban.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel, ezért apró cseppekkel permetezzünk, tapadást elősegítő segédanyagokkal, emellett a fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a tafrina terjedését. Ugyanakkor amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a gomba ellen. Ismételni kell 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 fokot, ekkor ugyanis leáll a dérgomba károsítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?