Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Akinek őszibarackfája és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell. A betegség továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 fokos átlaghőmérséklet az optimális, ami azt jelenti, hogy idén biztosan számolnunk kell a gomba támadásával.

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina, ám a fertőzés után csak 1-2 héttel később jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek - írja a magyarnovenyorvos.hu. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a gomba ellen. Különösen a nektarin és a sárgahúsú barackfajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

 Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezés javasolt. Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon érdemes megismételni a folyamatot réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül ajánlatos választani, és az alsóbb dózisokkal dolgozzunk. Ilyenek például a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rézszulfát, valamint a finom örlésű rézoxiklorid. Egyes készítményeket már a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is fel lehet használni őszibarackban. Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban, ráadásul nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. A réz hatását egyébként a mankoceb hatóanyag felerősíti, ez a kombináció is kapható a gazdaboltokban.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel, ezért apró cseppekkel permetezzünk, tapadást elősegítő segédanyagokkal, emellett a fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a tafrina terjedését. Ugyanakkor amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a gomba ellen. Ismételni kell 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 fokot, ekkor ugyanis leáll a dérgomba károsítása.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

El kell kezdeni a védekezést a monilia és a tafrinás levélfodrosodás ellen!
Ezek a betegségek óriási károkat okozhatnak a gyümölcsösökben: most kell permetezni

Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a télen ültetett fa is életben maradjon.
Sokan hibáznak a gyümölcsfák ültetésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Hogyan védhetjük meg növényeinket a tavaszi fagyoktól.
Így készülj fel a fagyokra: íme, a vidéki kertészet trükkjei, mielőtt beütnek a mínuszok