Termessz saját fügét otthon: ezzel a fajtával biztosan nem lőhetsz mellé

A fügével kapcsolatban általános tévhit, hogy sokan azt hiszik egy fa, pedig igazából egy bokorról van szó, amelyet akár kisebb méretű fának is nevelhetünk. A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge egy tipikusan olyan fajta, amellyel senki sem lőhet mellé, hiszen jól bírja a fagyokat, erősebb növekedésű, megbízhatóan terem, és kisebb fát is kialakíthatunk belőle.

A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge erősebb növekedésű fajta, ezáltal kisebb méretű fává is nevelhető - írja Facebook-oldalán Megyeri Szabolcs kertész. A fügéről ugyanis sokan azt hiszik, hogy egy fáról van szó, pedig valójában bokor, mindössze könnyedén nevelhetünk belőle kisebb fát is. A fent említett fajta is alapvetően egy bokor, de akár 3-4 méter magas cserjévé is kifejlődhet. Habár bármelyik fügefajtából nevelhetünk fát, a "Györöki Lapos" hajlamos arra, hogy erősebb törzset neveljen, ugyanakkor hiába akarjuk a fügéjet fának nevelni, növekedésükkel mindig vissza akarnak majd térni a bokor formához.

A füge neveléséről érdemes tudni, hogy a Magyarországtól északabbra fekvő országokban már nem termeszthető szerencsésen, mínusz 20 fokban ugyanis már jellemzően elfagy a növény teteje. A "Györöki Lapos" azonban nem csak azért lehet bárki számára jó választás, mert fává nevelhető, de nagyon megbízhatóan terem, a többi fügefajtához képest több termést hoz, termései középnagyok, emellett kifejezetten jól bírja a fagyokat, ezért kicsi a visszafagyás esélye. Ez a fajta a mínusz 15 fokokat is átvészeli, de mindenképp védett helyre ültessük, ha lehet a déli oldalra, ne fagyzugos területre, és könnyen felmelegedő helyet válasszunk neki. 

 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Bárki termeszthet gyümölcsöket akár cserépben is.
14 gyümölcs, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá