Tippek kezdő kertészeknek: ezekre érdemes nagyon odafigyelni

agrarszektor.hu
Sok szempontból hasznos lehet saját kiskert kialakítása, ahol magunk termeszthetjük zöldségeinket. Nem csak azért éri meg, mert így otthon bármikor friss termésünk lehet, hanem azért is, mert olyan zöldségeket termeszthetünk, amelyeket tényleg szeretünk és gyakran fogyasztunk. Nem utolsó szempont az sem, hogy rengeteg új fajtát kipróbálhatunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Döntsük el, miket szeretnénk ültetni

A kert tervezésekor az egyik legfontosabb feladat, hogy meghatározzuk és eldöntsük, miket szeretnénk termeszteni. Nem érdemes ritka fajokat választanunk, de azzal sem járunk jól, ha egy bizonyos zöldségből több fajtát ültetünk. A kert előkészítésekor megéri készítenünk egy listát leggyakrabban fogyasztott, kedvenc zöldségeinkről, majd ez alapján vásároljuk meg a szükséges vetőmagokat. A vetőmagotokat mindig szakboltból szerezzük be, és kövessük a csomagoláson feltüntetett ültetési útmutatót. 

2. A rendelkezésünkre álló hely mérete soha ne korlátozzon a zöldségtermesztésben

Nem kell megijednünk akkor sem, ha csupán egy kisméretű kert áll rendelkezésünkre. Ilyenkor ide érdemes a helyigényesebb zöldségeket ültetnünk, azokat pedig, amelyek kisebb helyen is elférnek, ültessük konténerekbe vagy nagyobb cserepekbe. A kisebb helyigényű zöldségek így akár erkélyen is könnyedén termeszthetők. 

3. Érdemes a paradicsom, a borsó és a leveles zöldségek termesztésével kezdenünk

Kezdő kertészeknek a paradicsom, a borsó és a leveles zöldségekkel érdemes elkezdeni a kiskert feltöltését. E zöldségeknek a legegyszerűbb ugyanis az ápolása. Egyrészt rövid idő alatt kifejlődnek, de az sem elhanyagolható szempont, hogy szinte bármilyen éghajlaton megfelelően képesek fejlődni. 

4. Tanuljuk meg alaposan, hogyan kell használni a szerves trágyákat

A háztartási hulladékot könnyedén felhasználhatjuk talajunk ápolására és a komposztba rakva olcsó tápanyagforrásai lehetnek kertünknek. Néhány konyhában használt élelmiszer-alapanyag, illetve -maradék is hasznunkra lehet, ilyen a szódabikarbóna, de a tojáshéj is, ahogy erről már korábban is írtunk. A jó, tiszta és termékeny kert egyik legfontosabb alapkövetelménye a folyamatosan gazolás és gyomlálás, ismerjük meg azonban előtte alaposan a növényeinket, nehogy véletlenül kihúzzunk egy-egy zöldségpalántát is.

5. Vetőmagokat vagy palántákat használhatunk

EZ IS ÉRDEKELHET
Egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy a vetőmagokat közvetlenül a talajba ültetjük, és ez néhány zöldségfélénél - például a gyökérzöldségeknél - tényleg be is válik, de például a padlizsánt, a paprikát vagy a paradicsomot érdemes inkább palántázni. Mivel ez utóbbiak fejlődése akár néhány hónapig is eltarthat, nem lesz eléég idejül kifejlődni, ha rövid a szezon és nem megfelelő az időjárás. Azért, hogy ezt elkerüljük, az utolsó fagy előtt néhány héttel ültessük el cserébe a kényesebb zöldségek magjait, majd később, amikor már elég meleg a talaj, ültessük ki azokat végleges helyükre a kertünkbe. 

6. Érdemes babot és borsót is ültetünk

A hüvelyesek, mint a bab és a borsó a könnyedén művelhető zöldségek közé tartoznak. Arra figyeljünk csak oda, hogy a talajt mindig alaposan műveljük meg, adjunk hozzá jó minőségű trágyát és igyekezzünk termékennyé tenni a talajt már néhány héttel az ültetés előtt. Szervestrágyát és komposztot mindig használjunk, ezeket könnyedén és olcsón beszerezhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13