Tíz ötlet a tojáshéj felhasználására

Ha legközelebb tojást eszel, ne dobd ki a héját a kukába. Ha van kerted, és kertészkedsz, nagy hasznát veheted, és igazi kincs lehet számodra. Összeszedtünk tíz érdekes tippet, mire is használhatod a tojáshéjat a kertben.
1. A csigák elrettentése

A hideg, nedves idő hatására általában megjelennek a csigák a kertekben. Sok esetben pont akkor jönnek, mikor növényeink már kicsíráztak, így gyakran megrágcsálják a leveleket. A durvára őrölt tojáshéjjal jól tudunk harcolni ellenük, mert irritálják a csigák puha testét. Csak szórjuk meg a talajt a tojáshéjjal a veszélyeztett növények körül, és ismételjük ezt meg az esőzések után is.

2. A szarvasok elriasztása

A tojásnak van egy tipikus, különleges szaga. A kertészek szerencséjére a szarvasok azonban nem szeretik ezt jellegzetes szagot. Távoltartásuk érdekében érdemes a kert körül zúzott tojáshéjat szétszórnunk.

3. Az egészséges paradicsomtermesztés elősegítéséhez

A virágzás végi rothadás, amit a kalcium egyensúlyhiány okoz, gyakori a paradicsomban, a paprikában, és a tojásgyümölcsben is. Mivel a tojáshéj elegendő mennyiségű kalciumot tartalmaz, akár műtrágyaként is szolgálhat ezeknek a növényeknek. Az ültetés idején szórjuk a növény köré a talajra a felaprított tojáshéjat, és amint lebomlik, a növény majd elkezdi felvenni a kalciumot a talajból.

4. Ásványokkal látja el a talajt

A tojáshéj nemcsak a paradicsom, paprika és tojásgyümölcs növények körüli talajon lehet hasznos. A tojáshéj magasabb ásványi anyag tartalma miatt nagyszerű adalék lehet a talaj számára. Az elegendő kalciumszint a talajban, biztosítja az egészséges növényi sejteket. A tojáshéj kalciummal, magnéziummal, és más ásványi anyagokkal látja el a talajt. Az egyensúly a kulcsa mindennek.

5. Komposzt

A tojáshéj egy nagyon jó összetevője lehet a komposztnak. Érdemes megtisztítani, kiszárítani, és összetörni használat előtt, mert így gyorsabban lebomlik majd.

6. A talaj pH-értékének növelése

A tojáshéj nagyszerű módja lehet annak, hogy javítsa a savanyú talaj pH-értékét. Habár nem túl gyors hatású, de bizonyították, hogy növeli a talaj Ph értékét. Mielőtt azonban bármit tennénk, érdemes tesztelni a talaj pH-ját.

7.Javítsuk a talajvízelvezetést az ültetvényünkben

A tojáshéj nagyszerű módja annak, hogy javítsuk a talajvízelvezetést a konténeres ültetvényeinkben. Kavicsok helyett, összetört tojáshéjat szórjunk a gyökér alá, a növény aljára, ezzel lehetővé tesszük a jó vízelvezetést. Így nem csak könnyebben kezelhető lesz a konténer, de a légáramlás is sokkal jobb lesz benne. Ráadásul a tojáshéjak lebomlanak, így tápanyagokkal látják majd el a növényt. A talajt és a tojáshéjat minden szezonban cserélni kell.

8. Tartsuk távol a macskákat

Van a szomszédban egy macska, amelyik alomnak használja a kertünket? A tojáshéj a megoldás a helyzetre! Ha beszórjuk a kertet tojáshéjjal, a macskának biztos nem lesz kedve majd ezen lépkedni.

9. Madarak takarmánya

A madarak segítik elpusztítani a rovar kártevőket a kertben, ezért jó ötlet odacsalogatni őket. A tiszta, szárított tojáshéjakat szórjuk szét az udvaron. Keverhetjük madaraknak való magkeverékkel is. A madarak, különösen a nőstények, miután lerakták a tojásaikat, igénylik a kalciumellátást.

10. Csíráztassuk benne növényeinket

Ne dobjuk ki a tojástartót és a tojáshéjakat sem. Tisztítsuk meg a tojáshéjat, majd forrázzuk le. A feltört tojáshéj ép alján szurjunk egy lyukat, ez segít majd nekünk a vízelvezetésben. Rakjuk a tojáshéjakat a tartóba, szórjunk beléjük földet, és ültessük el bennük a vetőmagokat. Ha már elég nagyok a növényeink, és átültetésre készen állnak, óvatosan törjük fel a tojáshéjat a gyökerek körül, és ültessük el növényeinket végleges helyükre. Az összetört tojáshéjat érdemes az elültetett növény köré szólni, hogy tápanyaggal lássa majd el.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Egy kis odafigyeléssel bárki nevelhet nálunk is ilyen növényeket.
Kisokos a leanderek szerelmeseinek

A gyümölcsösben és a zöldségesben is van munka.
Szeptemberi tennivalók a kiskertben

Egyszerű és mindig kéznél van.
Nincs kiskerted? - Termessz fokhagymát a konyhában

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu