Tíz ötlet a tojáshéj felhasználására

Ha legközelebb tojást eszel, ne dobd ki a héját a kukába. Ha van kerted, és kertészkedsz, nagy hasznát veheted, és igazi kincs lehet számodra. Összeszedtünk tíz érdekes tippet, mire is használhatod a tojáshéjat a kertben.
1. A csigák elrettentése

A hideg, nedves idő hatására általában megjelennek a csigák a kertekben. Sok esetben pont akkor jönnek, mikor növényeink már kicsíráztak, így gyakran megrágcsálják a leveleket. A durvára őrölt tojáshéjjal jól tudunk harcolni ellenük, mert irritálják a csigák puha testét. Csak szórjuk meg a talajt a tojáshéjjal a veszélyeztett növények körül, és ismételjük ezt meg az esőzések után is.

2. A szarvasok elriasztása

A tojásnak van egy tipikus, különleges szaga. A kertészek szerencséjére a szarvasok azonban nem szeretik ezt jellegzetes szagot. Távoltartásuk érdekében érdemes a kert körül zúzott tojáshéjat szétszórnunk.

3. Az egészséges paradicsomtermesztés elősegítéséhez

A virágzás végi rothadás, amit a kalcium egyensúlyhiány okoz, gyakori a paradicsomban, a paprikában, és a tojásgyümölcsben is. Mivel a tojáshéj elegendő mennyiségű kalciumot tartalmaz, akár műtrágyaként is szolgálhat ezeknek a növényeknek. Az ültetés idején szórjuk a növény köré a talajra a felaprított tojáshéjat, és amint lebomlik, a növény majd elkezdi felvenni a kalciumot a talajból.

4. Ásványokkal látja el a talajt

A tojáshéj nemcsak a paradicsom, paprika és tojásgyümölcs növények körüli talajon lehet hasznos. A tojáshéj magasabb ásványi anyag tartalma miatt nagyszerű adalék lehet a talaj számára. Az elegendő kalciumszint a talajban, biztosítja az egészséges növényi sejteket. A tojáshéj kalciummal, magnéziummal, és más ásványi anyagokkal látja el a talajt. Az egyensúly a kulcsa mindennek.

5. Komposzt

A tojáshéj egy nagyon jó összetevője lehet a komposztnak. Érdemes megtisztítani, kiszárítani, és összetörni használat előtt, mert így gyorsabban lebomlik majd.

6. A talaj pH-értékének növelése

A tojáshéj nagyszerű módja lehet annak, hogy javítsa a savanyú talaj pH-értékét. Habár nem túl gyors hatású, de bizonyították, hogy növeli a talaj Ph értékét. Mielőtt azonban bármit tennénk, érdemes tesztelni a talaj pH-ját.

7.Javítsuk a talajvízelvezetést az ültetvényünkben

A tojáshéj nagyszerű módja annak, hogy javítsuk a talajvízelvezetést a konténeres ültetvényeinkben. Kavicsok helyett, összetört tojáshéjat szórjunk a gyökér alá, a növény aljára, ezzel lehetővé tesszük a jó vízelvezetést. Így nem csak könnyebben kezelhető lesz a konténer, de a légáramlás is sokkal jobb lesz benne. Ráadásul a tojáshéjak lebomlanak, így tápanyagokkal látják majd el a növényt. A talajt és a tojáshéjat minden szezonban cserélni kell.

8. Tartsuk távol a macskákat

Van a szomszédban egy macska, amelyik alomnak használja a kertünket? A tojáshéj a megoldás a helyzetre! Ha beszórjuk a kertet tojáshéjjal, a macskának biztos nem lesz kedve majd ezen lépkedni.

9. Madarak takarmánya

A madarak segítik elpusztítani a rovar kártevőket a kertben, ezért jó ötlet odacsalogatni őket. A tiszta, szárított tojáshéjakat szórjuk szét az udvaron. Keverhetjük madaraknak való magkeverékkel is. A madarak, különösen a nőstények, miután lerakták a tojásaikat, igénylik a kalciumellátást.

10. Csíráztassuk benne növényeinket

Ne dobjuk ki a tojástartót és a tojáshéjakat sem. Tisztítsuk meg a tojáshéjat, majd forrázzuk le. A feltört tojáshéj ép alján szurjunk egy lyukat, ez segít majd nekünk a vízelvezetésben. Rakjuk a tojáshéjakat a tartóba, szórjunk beléjük földet, és ültessük el bennük a vetőmagokat. Ha már elég nagyok a növényeink, és átültetésre készen állnak, óvatosan törjük fel a tojáshéjat a gyökerek körül, és ültessük el növényeinket végleges helyükre. Az összetört tojáshéjat érdemes az elültetett növény köré szólni, hogy tápanyaggal lássa majd el.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat

Így gondozd, hogy jövőre is virágozzon!
A szezon kedvence: a mikulásvirág